Американският президента Джо Байдън прие тази вечер украинския си колега

...
Американският президента Джо Байдън прие тази вечер украинския си колега
Коментари Харесай

Байдън обеща: 200 милиона долара военна помощ за Украйна

Американският президента Джо Байдън одобри довечера украинския си сътрудник Володимир Зеленски и разгласи нова военна помощ за Киев. Мисията на украинския президент е да получи спомагателна финансова поддръжка от Вашингтон при срещите в Белия дом и Капитолия. Украйна няма да може да събере артилерия и муниции за контранастъпление следващата година, в случай че Съединените щати прекратят помощта си, разгласи администрацията на Байдън.

Зеленски се срещна с Джо Байдън в опит да обезпечи още поддръжка от Съединените щати и чу добра вест.

" Заставаме до Украйна и свободата ", сподели в приветствието си Байдън и разгласи, че е одобрил нов пакет военна помощ за Киев на стойност 200 милиона $.

От екипа му разясняват, че американският президент е поканил Зеленски в Белия дом, с цел да го увери в " непоколебимия ангажимент на Съединените щати да поддържат народа на Украйна, до момента в който се пази от бруталната инвазия на Русия ".

Пресконференцията на двамата водачи е по-късно довечера.

Преди това, украинският президент се срещна с водачите на манозинството и малцинството в Сената и Камарата на представителите при закрити врата. Това става на фона на настояването на Байдън на близо 62 милиарда $ за военно финансиране на Украйна, като част от пакет за помощ на обща стойност 106 милиарда $. Засега обаче настояването на Байдън не е задоволено от Конгреса, защото беше обвързано с дебата за имиграционната политика на Вашингтон и за сигурността на американските граници.

" Президентът Зеленски даде ясно да се разбере какъв брой доста се нуждае от помощ. Ако получи помощта, той може да завоюва тази война. И той очерта с доста детайлности типа на помощта, от която се нуждае. От друга страна, той даде да се разбере, и ние всички сме наясно, че в случай че ние загубим, Путин печели ", сподели Чък Шумър, водач на болшинството в Сената.

Междувременно Международният валутен фонд разгласи изплащането на Украйна на 900 милиона $ в границите на проекта за подкрепяне на страната, разгласен през март.

" Наистина показахме, че можем да реформираме страната си в изискванията на война и това е голям триумф за нас. Второ увелечение на Брутният вътрешен продукт по време на война, повече работни места, повече хора, които се връщат. Страхотно е. Благодарни сме им, както, несъмнено, и на американските и европейските ни сътрудници ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Според допитване на Ройтерс и на маркетинговата компания за изследване Ипсос, 41 % от пълнолетните американци поддържат изпращането на оръжие за Украйна, 32 на 100 са " срещу " или не са сигурни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР