Американският президент обеща солидарност“ с идеалите на писателя Президентът на

...
Американският президент обеща солидарност“ с идеалите на писателя Президентът на
Коментари Харесай

Байдън осъди нападението срещу Рушди

Американският президент даде обещание „ взаимност “ с идеалите на писателя
Президентът на Съединени американски щати осъди офанзивата против Салман Рушди в Ню Йорк, която за малко не лиши живота му. „ Джил и аз бяхме шокирани и натъжени да научим за жестокото нахлуване против Салман Рушди през вчерашния ден в Ню Йорк “, сподели Джо Байдън в изказване, оповестено от Белия дом. „ Ние, дружно с всички американци и хора по света, се молим за неговото здраве и възобновяване. Благодарен съм на първите реагирали и на смелите хора, които се впуснаха в деяние, с цел да окажат помощ на Рушди и да усмирят нападателя. "

Рушди, чийто разказ „ Сатанински строфи “ провокира смъртни закани от страна на водача на Иран през 80-те години на предишния век, бе откаран с хеликоптер в болница и претърпя интервенция, откакто бе намушкан с нож във врата и корема в петък. Неговият сътрудник Андрю Уайли сподели, че писателят е бил на вентилаторно дишане в петък вечерта, с повреден черен дроб, прекратени нерви на ръката и око, което евентуално ще загуби. В неделя пристигна новината, че английският публицист към този момент е в схващане и даже приказва.

24-годишният Хади Матар от Ню Джърси, упрекнат в осъществяването на нападението, разгласи, че е почтен в съда в Ню Йорк.

" Салман Рушди – със своята прозорливост към човечеството, с несравнимия си нюх за история, с отхвърли си да бъде сплашен или принуден да мълчи – отстоява съществени, универсални идеали “, прибавя Байдън в изказването си. " Истина. Кураж. Устойчивост. Способността да споделяте хрумвания без боязън. Това са градивните детайли на всяко свободно и отворено общество. И през днешния ден ние удостоверяваме нашия ангажимент към тези надълбоко американски полезности в взаимност с Рушди и всички тези, които се застъпват за свободата на изложение. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР