Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че не е

...
Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че не е
Коментари Харесай

Тръмп не обвинявал Турция за С-400

Американският президент Доналд Тръмп съобщи в петък, че не е упреквал Турция за закупуването на съветски противовъздушни ракетни системи С-400.

" Не упреквам Турция, тъй като имаше доста условия и доста проблеми, зародили при администрацията на предходния президент на Съединени американски щати Барак Обама ", сподели Тръмп пред кореспонденти в Овалния кабинет, представен от АП.

В същото време президентът не посочи по кое време ще реши дали да наложи наказания против Турция по отношение на тази договорка .
 Завърши първият стадий от доставката на С-400, разгласи Турция
Завърши първият стадий от доставката на С-400, разгласи Турция

Завърши доставката на първата партида от съставените елементи на С-400 в авиобазата " Мюртед " до Анкара

Тръмп също изрази убеденост, че Съединените щати ще " елементарно " ще могат да продават изтребители-бомбардировачи от пето потомство F-35, които Турция е поръчала, на други страни.

" Гледаме цялата обстановка с Турция <...> Те плащаха за някои [от поръчаните F-35], с цел да се създадат самолети, които елементарно се продават на други страни, тъй като те са най-хубавите изтребители в света ", сподели Тръмп.
 Анкара заплаши да отвърне, в случай че Съединени американски щати наложат наказания за С-400
Анкара заплаши да отвърне, в случай че Съединени американски щати наложат наказания за С-400

По думите му С-400 е по-напреднала система от американската " Пейтриът "

През септември 2017 година Русия разгласи контракт с Турция за доставката на С-400, а цената му е Щатски долар 2,5 милиарда Анкара ще получи комплект за две дивизии. Договорът допуска отчасти прекачване на индустриални технологии в Турция. Първите доставки започнаха на 12 юли.

Съединени американски щати и НАТО интензивно се опълчват на придобиването на С-400 от Турция. На 17 юли прессекретарът на Белия дом съобщи в документално изказване, че решението на Турция да придобие съветски самолети С-400 прави невероятно да продължи да взе участие в основаването на американския изтребител-бомбардировач F-35 от пето потомство.
 Тръмп размишления - въпреки всичко ще има наказания за Турция поради С-400
Тръмп размишления - въпреки всичко ще има наказания за Турция поради С-400

Минути по-рано той отхвърли сходна опция

Турция е поръчала от Съединените щати 30 самолета F-35. F-35 е многоцелеви военен изтребител от пето потомство , планиран с технология за понижаване на видимостта и способна да носи нуклеарни оръжия. Заедно със Съединени американски щати до момента в плана за неговото основаване са взели участие осем страни: Австралия, Англия, Дания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Турция. Освен това тези самолети купуват Израел и Япония. На 17 юли Белият дом и Пентагонът публично оповестиха изгонването на Турция от индустриалната стратегия на F-35 по отношение на закупуването на съветските зенитни ракетни системи C-400 от Анкара.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР