Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е наредил на „нашите

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е наредил на „нашите ...

Тръмп е наредил на американски компании да търсят алтернатива на Китай.


Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е наредил на „нашите велики американски компании“ да „започнат незабавно да търсят алтернатива на Китай, включително с връщане на компаниите си у дома и производството на продуктите ви в САЩ“, предава CNBC.

Тръмп каза още, че е наредил на всички американски пощенски доставчици, включително FedEx, Amazon, UPS и United States Post Office, „да потърсят и откажат всички доставки на фентанил от Китай (или други страни!)“.

Американският президент заяви, че ще отговори този следобед американско време на новия кръг мита на Китай върху американски стоки.

Засега не е ясно с каква власт Тръмп ще задейства обявените нареждания или дали вече го е направил.

Туитите на американския президент за пореден път бяха насочени и срещу гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл, който обеща да „предприеме надлежни действия“, за да подкрепи американската икономика на фона на „влошаващите се“ перспективи пред световната икономика.

В явен отговор американският президент написа: „Кой е нашият по-голям враг“ – Пауъл или китайският президент Си Дзинпин?Още по тематаПауъл: Икономиката на САЩ е в благоприятна позиция, но е изправена пред рисковеКитай отвръща на удара на САЩ с нови мита за 75 млрд. долара*Тръмп: Коледното пазаруване повлия решението за отлагане на митата за Китай

По-рано днес Китай обяви, че ще наложи ответни мита от 5% и 10% върху американски вносни стоки на стойност около 75 млрд. долара. Новообявените вносни мита са поредната ескалация на търговската война между САЩ и Китай, както и пряк отговор на плана на Тръмп да въведе налози върху китайски стоки на стойност 300 млрд. долара от средата на декември.

„Както винаги Фед не направи нищо! Невероятно е, че те могат „да говорят“, без да знаят или да попитат какво правя аз, което ще бъде обявено скоро“, написа американският президент в Twitter.

„Работя брилянтно и с двете“ – силен долар и слаб Фед, увери Тръмп, след което добави: „Единственият ми въпрос е кой е по-големият ни враг – Джей Пауъл или председателя Си?“.

Тръмп критикува Пауъл неумерно през последните седмици, след като някои инвеститори започнаха да изразяват притеснения, че икономиката може да се насочва към забавяне. Той публично притиска гуверньора на Фед да понижи лихвите с цял процентен пункт, макар да твърди, че икономиката е „силна и добра“.

Тръмп продължи и словесния си залп срещу Китай. „Нашата страна губи глупаво трилиони долара от Китай през последните много години. Те крадат наша интелектуална собственост с темп от стотици милиарди долара на година и искат да продължат“, написа американският президент.

„Няма да позволя това да се случи. Не се нуждаем от Китай и честно казано ще ни бъде далеч по-добре без тях“, допълни той.

САЩ вече наложиха мита от 25% върху китайски вносни стоки на стойност 250 млрд. долара. В началото на август Тръмп обяви, че ще наложи и мита от 10% върху останалия внос от Китай в САЩ – стоки на стойност около 300 млрд. долара, от 1 септември.

Впоследствие той отложи въвеждането на някои от митата до 15 декември, като заяви, че не иска да навреди на американските потребители по време на сезона на пазаруването. Китай отговори с мита върху американски вносни стоки на стойност 110 млрд. долара.

Източник: investor.bg