Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да си

...
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да си
Коментари Харесай

Тръмп: Ще си тръгна от срещата с Ким Чен-ун, ако не е продуктивна

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е подготвен да си тръгне от плануваната среща със севернокорейския водач Ким Чен-ун, в случай че диалозите не са „ продуктивни “, съобщи английският „ Гардиън “.

„ Както към този момент знаете, скоро ще се срещна Ким Чен-ун, с цел да обсъдим нуклеарното разоръжаване на Корейския полуостров. Надяваме се, че тази среща ще бъде огромен триумф и я чакаме с неспокойствие “, съобщи Тръмп по време на взаимна конференция с японския министър председател Шиндзо Абе в своето имение „ Мар-а-Лаго “ във Флорида.

Това ще бъде първата среща сред настоящ американски президент с водач на Корейската народнодемократична република, след през 2000 година Бил Клинтън беше покрай това да се срещне с Ким Чен-ир, бащата на сегашния севернокорейски лидер.

Във вторник Тръмм удостовери информацията, че шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ и претендент за държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео е бил на аудиенция в Пхенян, с цел да приготви историческата среща сред двамата водачи.

„ Никога не сме били в сходна позиция с този режим, било то с бащата, дядото или сина, и се надявам, че ще имаме доста сполучлива среща. Ако преценим, че няма да бъде плодотворна, няма да отидем. Ако отида там и срещата не е ползотворна, ще я напусна с цялото си почитание. “, разяснява Тръмп.

Тръмп похвали и китайският президент Си Дзинпин, който съгласно него е имал „ огромно въздействие “ за подобряването на обстановката със Северна Корея, само че има капацитета да направи и повече.

Президентът на Съединени американски щати даде обещание на японският министър председател Шинзо Абе, че Вашингтон ще направи всичко по силите си, с цел да помогне за освобождението на японските жители, отвлечени от Северна Корея преди десетилетия.

„ Ще работим доста крепко по този въпрос и ще се постараем да върнем тези хора вкъщи ", съобщи Тръмп, като добави, че Съединени американски щати влагат доста старания, с цел да освободят трима американци, които са арестувани в Северна Корея. Той има вяра, че има „ положителни шансове това да бъде реализирано “ и че Съединени американски щати „ имат добър разговор “ със севернокорейците.

Основната тематика на диалога сред Тръмп и Абе беше  потенциалното завръщане на Съединени американски щати в Транстихоокеанското партньорство (ТТП), за което упорства Япония.

„ Те избират двустранно съглашение, до момента в който позицията на нашата страна е, че ТТП е най-хубавият вид за двете страни ", сподели Абе.

По-рано Тръмп съобщи, че е подготвен да върне Съединени американски щати в ТТП, в случай че има бъдат препоръчани „ доста по-добри “ условия, от тези, които е получила администрацията на президента Барак Обама.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР