Американският президент Доналд Тръмп влезе в сериозен спор с Китай

...
Американският президент Доналд Тръмп влезе в сериозен спор с Китай
Коментари Харесай

Точно преди преговорите: Тръмп отново нападна Китай

Американският президент Доналд Тръмп влезе в сериозен спор с Китай посредством постове в Twitter, тъкмо когато двете страни трябваше да стартират договаряния за комерсиално съглашение.

Тръмп съобщи, че Китай не купува аграрни артикули от Съединени американски щати, както беше дала обещание. Както и че Пекин съзнателно забавя договарянията, до момента в който не стане явен резултатът от президентските избори през 2020 година, написа CNBC.

" Китай се показва доста зле, като това е най-лошата година за страната от 27 години насам. Предполагаше се, че ще стартира да купува от нашите селскостопански артикули, само че няма такива изгледи. Това е казусът на страната, който тя не може да преодолее ", написа в обществената мрежа Доналд Тръмп, като добави, че стопанската система на Съединени американски щати е повишена доста повече от тази на Китай за последните три години. Растежът в Поднебесната империя, доколкото може да се има религия на формалната статистика, е най-малко два пъти по-бърз от този в Съединени американски щати.

Развитието на комерсиалния спор се случва, когато министърът на финансите Стивън Мнучин и комерсиалният представител Робърт Лайтхайзър са в Шанхай, с цел да се срещнат с китайски делегати. Американската страна в спора не храни особени очаквания са помирение през тази седмица, само че най-малко разчита на някакъв прогрес.

В изявленията си Тръмп показва скептичността си по отношение на това дали може да се има вяра на Китай. Той съобщи, че Пекин може да чака резултатът от президентските избори, като азиатската страна се надява да завоюва някой като " Спящият Джо ", визирайки Джо Байдън.
 Китай спря с покупките на соя от Щатите
Китай спря с покупките на соя от Щатите

От декември азиатската страна е купила 13 милиона тона соево зърно

" Екипът ми договаря с Пекин, само че те постоянно най-после трансформират изискванията в тяхна изгода. Китай евентуално чака края на президентските избори, с цел да види дали няма да завоюва либерален претендент като Спящият Джо. Тогава страните ще могат да сключат договорка както преди 30 години и да не престават по този начин ", гласи различен от постовете на Тръмп.

" Проблемът обаче е, че с тяхното очакване и отсрочване на договорката, в случай че или когато аз печеля, изискванията ще бъдат доста неподходящи за тях, в сравнение с в този момент ", добавя той.

Въпреки казаното от Тръмп, Китай твърди, че е купувала аграрни артикули от Съединени американски щати. Китайската медийна организация Xinhua е разгласила отчет в неделя, който сочи, че азиатската страна е получила милиони тонове соя от Щатите от 19-и юли насам. От него излиза наяве още, че китайският бизнес търси да внася соя, памук и свинско месо. Соята е изключително значима, защото е една от най-търгуваните артикули сред двете страни.

Въпреки разрастващият се търговски спор износът на земеделската просвета от Щатите се е нараснал до 727 милиона $ през май и е повишен със 7% за същия интервал през 2018 година.

През май американският експорт за Китай се е нараснал до 9,1 милиарда $, само че вносът от азиатската страна също е повишен до 39,2 милиарда $, което е довело до недостиг през тази година от 137,1 милиарда $. Общата стойност е 15 милиарда $ по-малко по отношение на същия интервал за миналата година. През цялата 2018 година дефицитът бе $419,5 милиарда.
 Митата на Тръмп не сториха нищо за увеличаващия се търговски недостиг на Съединени американски щати
Митата на Тръмп не сториха нищо за увеличаващия се търговски недостиг на Съединени американски щати

Икономиката на Щатите пораства мощно и движи по-силен внос
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР