Американският президент Доналд Тръмп смята, че трябва да се изясни

...
Американският президент Доналд Тръмп смята, че трябва да се изясни
Коментари Харесай

Позициите на Тръмп и администрацията му за Керченския проток леко се различават

Американският президент Доналд Тръмп счита, че би трябвало да се обясни дали Украйна е предизвестила Русия за прекосяването на нейните кораби от Черно в Азовско море през Керченския пролив и прикани Париж и Берлин да вземат присъединяване в процеса, съобщи БГНЕС, цитирайки изказване на Тръмп пред The New York Post.
" Имаше въпрос – имало ли е предизвестие? Украинските кораби дали ли са знак, че минават? Защото, считам, че те са имали система. Тя е работила ", сподели Тръмп.
Той също по този начин означи, че на него " не му е харесало " задържането на три украински кораба и прикани Германия и Франция да се включат в решаването на обстановката към събитията в Керченския пролив. Но американският президент не посочи какви точно дейности чака от Берлин и Париж.
Тръмп ще вземе решение дали да се срещне с съветския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, откакто получи цялостен отчет за събитията в Украйна и Черно море. Той повтори, че не изключва опцията да анулира срещата си със стопанина на Кремъл.
Съединени американски щати разискват ответни ограничения в Черно море
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп разисква вероятни разновидности на ответни ограничения на обстановката към Керченския пролив. Това съобщи специфичният представител на Държавния департамент на Съединени американски щати за Украйна Кърт Волкър.
" Търсим пътища за урегулиране на актуалната рецесия и оказване на напън върху договарянията за да се върнем към политическо решение ", съобщи американският посланик. Волкър е на мнение, че " дейностите на Русия очевидно имат противозаконен темперамент ". " Освен това, не е имало условия, които могат да оправдаят обстрела на украинските кораби и ареста на моряците ", счита той.
Позицията на Европейския съюз
Европейският съюз има намерение да работи в съгласуваност с интернационалните сътрудници във връзка със обстановката в Керченския пролив. Това се споделя в изказване на ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини.
" Европейски Съюз и отсега нататък деликатно ще следи развиването на обстановката и е изпълнен с решителност да работи в тясна съгласуваност с интернационалните сътрудници ", се показва в официалното съобщение. В него се споделя, че " Европейски Съюз е извънредно угрижен по отношение на рисковото повишаване на напрежението в Азовско море и Керченския пролив през последните дни ".
" Ние сме разтревожени от потреблението на мощ от Русия, което на фона на усилващата се милитаризация в района е недопустимо. Европейски Съюз чака, че Русия ще обезпечи гладко и свободно прекосяване през Керченския пролив в Азовско море и излизането от него в сходство с интернационалното право ", акцентира Могерини. Тя още един път прикани страните към въздържаност. " Призоваваме всички да проявят оптималната въздържаност и неотложно да деескалират обстановката. В тази връзка настоятелно призоваваме Русия абсолютно и неотложно да освободи хванатите кораби, техните екипажи и съоръжение ", прибавя Могерини.
Ердоган желае да е медиатор
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи своята страна като медиатор за разрешаване на случая с украинските кораби в Керченския проток. " Обсъдихме с Русия и Украйна обстановката, какво може да бъде направено и дали можем да играем ролята на медиатор “, сподели той, представен от Анадолската организация.
По-рано източник на ТАСС от канцеларията на турския президент осведоми, че Ердоган е провел договаряния с президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Петро Порошенко. " Той е изслушал позициите на двете страни по отношение на случая в Черно море и е отбелязал значимостта създалата се обстановка да се позволи по дипломатически път ", споделил източникът.
Пресслужбата на Кремъл също заяви за договарянията сред Путин и Ердоган. От там означиха, че " в подтекста на предизвикания от киевските управляващи рисков случай в региона на Керченския пролив са се обменили отзиви по въпросите на стабилността и сигурността в Черноморския район ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР