Американският президент Доналд Тръмп ще обсъди възможността за износ на

...
Американският президент Доналд Тръмп ще обсъди възможността за износ на
Коментари Харесай

Тръмп ще обсъди енергийната независимост, отбраната и корупцията с Борисов

Американският президент Доналд Тръмп ще разиска опцията за експорт на полутечен газ за България, когато се срещне с водача на страната идната седмица, до момента в който Вашингтон се стреми да понижи енергийната доминация на Русия в Източна Европа, съобщи почитан представител на Белия дом в конферентен диалог през вчерашния ден, оповестява на страницата си Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

Тръмп също по този начин ще насърчи българския министър председател Бойко Борисов да усили разноските за защита на страната, когато двамата се срещнат на 25 ноември в Белия дом. България, както и доста от нейните източноевропейски съседи, внася по-голямата част от нужния й нефт и газ от Русия, което съгласно Съединени американски щати дава на Кремъл доста въздействие над тези страни, отбелязва медията, като припомня, че Съединени американски щати претърпяват невиждан взрив на произвеждане на природен газ и американските енергийни компании търсят нови експортни пазари, в това число в Европа и Азия, предава Българска телеграфна агенция.

Българската енерегийна промишленост предлага " голям капиталов капацитет за американските компании ", акцентира представителят на Белия дом. " Ние сигурно прояваваме интерес към опциите за експорт на полутечен природен газ (LNG) за България и други страни в района ".

Борисов се срещна с хърватския си сътрудник единствено дни преди идната среща с Тръмп. Хърватия има упоритостта да построи плаващ терминал, който евентуално може да доставя някои страни в района с американски полутечен газ. Борисов назова " значим " хърватския план, напомня медията.

Срещата на Тръмп с Борисов в Белия дом ще бъде следващата от срещите с водачи от Централна и Източна Европа тази година. Преди това президентът се срещна с водачите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, уточни представителят на американската администрация. Дневният ред на срещите беше фокусиран върху същите проблеми на енергетиката, сигурността и икономическия напредък, добави той.

Тръмп ще насърчи Борисов да реализира предложения от Алианса най-малко разноски за защита от 2 % от Брутният вътрешен продукт. " България е член на НАТО от 15 години. Време е да покаже спомагателна мотивация, увеличавайки разноските си за защита и участвайки в разнообразни задачи на НАТО ", съобщи американският представител.

България наскоро контракти покупка на изтребители Ф-16. Представителят на Белия дом назова договорката " значителен жалон " в модернизацията на защитата на страната и " значим знак ", че тя " приема съществено " обещанието да усили разноските за защита.

Тръмп ще повдигне също тематиката за битката с корупцията и отбраната против " интензивността " на Русия, като да вземем за пример опитите да повлияе върху резултатите от избори, добави той.

Представителят на Белия дом не сподели дали Тръмп ще повдигне и въпроса за свободата на пресата на срещата с Борисов, отбелязва Радио Свободна Европа/Радио Свобода. Бившият дипломат на Съединени американски щати в България Джеймс Пардю съобщи, че страната е " надълбоко наранена от широкоразпространена корупция " в обява в изданието " Хил " (The Hill) от 22 ноември. В персоналното си мнение Пардю приказва и за крах на медийната независимост. По думите му резултатът от потискането на свободната преса в България е изкривил медийния бранш, ерозирал е публичното доверие в пресата и е създал национална политическа среда без сериозна съпротива против актуалното държавно управление. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР