Американският президент Доналд Тръмп призова турския си колега Реджеп Ердоган

...
Американският президент Доналд Тръмп призова турския си колега Реджеп Ердоган
Коментари Харесай

Напрежението между САЩ и Турция расте заради офанзивата в Сирия

Американският президент Доналд Тръмп прикани турския си сътрудник Реджеп Ердоган да спре напредването на войските си в Северна Сирия, с цел да не се стигне до конфликт сред тях и американските военни, ситуирани в страната. Казаното от Тръмп провокира незабавно бурна реакция от страна на Анкара и е най-ясната индикация за това какъв брой рискова за нежната непоклатимост на района е интервенция „ Маслинова клонка”, оповестява Си Ен Ен.

Анадолската организация побърза да заяви, че американското публично известие за телефонния диалог „ се разграничава от действителните обсъждани въпроси сред двамата президенти”. Източник от турското държавно управление също съобщи, че Тръмп не е споделял с Ердоган своите терзания за последствията от военната интервенция.

„ Това не е интервенция против кюрдите в Сирия. Това е интервенция против терористична мрежа, която твърди, че съставлява кюрдите, само че това е надалеч от истината”, съобщи и президентският представител Ибрахим Калън.

Цел на офанзивата са поддържаните от Вашингтон кюрдски бойци. 13 000 бойци с бронетехника и артилерия се насочват към град Африн. Опасенията на Анкара са, че кюрдите в Сирия, Ирак и на нейна територия ще основат своя лична страна. Кюрдските публични представители обаче упрекват турската страна, че подкрепя джихадистите от „ Ислямска държава” – изказване, което идваше и от Русия по времето, когато тя беше във влошени връзки с южната ни съседка.

Анкара твърди, че е уведомила и Вашингтон, и Москва за своите планове и чака евакуиране на силите им от региона на интервенцията.

Междувременно сирийският президент Башар ал-Асад се закани, че страната му ще отвърне на „ бруталната агресия” на Турция. Това обаче е по-трудно постижимо, защото „ Маслинова клонка” се организира в район, в който държавните сили по-скоро нямат надзор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР