Американският президент Доналд Тръмп предложи в телефонен разговор с руския

...
Американският президент Доналд Тръмп предложи в телефонен разговор с руския
Коментари Харесай

Опустошителни горски пожари в Сибир обхванаха територия, равна на тази на Белгия. Тръмп предложи помощ на Путин

Американският президент Доналд Тръмп предложи в телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин помощ за справяне с пожарите в Сибир, съобщи ТАСС, като се базира на Кремъл.

" Тази вечер се организира телефонен диалог сред Владимир Путин и Доналд Тръмп по самодейност на американската страна. Президентът на Съединени американски щати предложи подпомагане на Русия за битка с горските пожари в Сибир ", съобщи пресслужбата на Кремъл.

Путин благодарил на Тръмп за " деликатното отношение, предлагането за помощ и поддръжката " и споделил, че в случай че е належащо, Русия ще се възползва.

Путин оценил предлагането на Тръмп за помощ в битката с пожарите като залог за нормализиране на връзките сред Съединени американски щати и Русия, сподели Кремъл.

Двамата водачи са се разбрали да продължат контактите, в това число при персонални срещи.

По-рано Путин разпореди армията да се причисли към напъните за потушаване на горските пожари, вилнеещи в Сибир и съветския Далечен изток, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Руските управляващи оповестиха през вчерашния ден, че пожарите са обхванали близо 30 000 квадратни километра, от които 28 000 са в труднодостъпни региони.

Пожарите са обхванали повърхност, която по размери е равна на тази на Белгия. Димът от пожарите към този момент доближи и Монголия.

В известието на Кремъл се показва, че президентът е взел решението си, откакто получил отчет от министъра на изключителните обстановки Евгений Зиничев, съобщи Франс прес.

След официалното съобщение на Кремъл министерството на защитата разгласи, че изпраща два самолета и два хеликоптера цистерни в региона на Красноярск, един от най-засегнатите райони, където близо 800 пожарникари вземат участие в гасенето.

Представителят на " неправителствената организация " Грийнпийс Русия " Григорий Куксин все пак изрази страдание за " много закъснялото решение ", което няма да промени " радикално " обстановката. " Щеше да е по-добре тези пожари да се гасят на по-ранни стадии, когато това към момента беше допустимо ", сподели той по радио " Ехото на Москва ".

Руският министър председател Дмитрий Медведев дойде през днешния ден в региона на Красноярск и даде обещание помощ, като съобщи онлайн по малкия екран, че пожарите не съставляват " непосредствена заплаха " за популацията.

" Има справедливи компликации: казусът с дистанциите, с труднодостъпните места и фактори, характерни за тази година ", съобщи министър-председателят, като напомни пожарите от 2010 година, при които няколко района на страната, сред които и Москва, бяха покрити с гъст пушек.

Предизвикани от сухи гръмотевични стихии и необикновени горещини от 30 градуса, пожарите се популяризират от мощни ветрове и засягат и прилежащи райони, обясниха от федералната организация по горите.

Пушекът от пожарите към този момент обхвана стотина обитаеми места в зоните, където те са съсредоточени, само че доближи и огромните градове в Алтайски район в Западен Сибир и Урал като Екатеринбург и Челябинск.

Агенция Интерфакс съобщи, че 2700 огнеборци са ситуирани на място, а в пет района е оповестено изключително състояние.

Всяка година в големите изолирани горски масиви на Сибир бушуват пожари, до степен, че управляващите от време на време не ги потушават, в случай че популацията не е застрашено или вредите не надвишават цената на противопожарните дейности.

Тази година обаче пожарите са толкоз огромни, че заплашват околната среда в дълготраен проект, като форсират топенето на ледовете в Арктика.

Общо, по публични данни, близо 3 милиона хектара са станали жертва на огъня до през днешния ден, най-много в големите региони на Якутия, в Красноярск и Иркутск. " Грийнпийс " твърди, че 12 милиона хектара към този момент са изпепелени тази година.

#SaveSiberianForests
2 million hectares of forest are burning in Siberia and the Far East of Russia. The smoke from the fires reached the Urals. It can be seen even from space. Cities breathe fumes. Extinguish economically not profitable. pic.twitter.com/Xbzv4a5sAn

— glow_way (@glow_7way7) July 27, 2019

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР