Американският президент Доналд Тръмп потвърди ангажимента на САЩ към НАТО.

...
Американският президент Доналд Тръмп потвърди ангажимента на САЩ към НАТО.
Коментари Харесай

Тръмп доволен от невероятния напредък“ в разходите за отбрана в НАТО

Американският президент Доналд Тръмп удостовери уговорката на Съединени американски щати към НАТО. На конференция в Брюксел, в границите на лидерската среща на алианса, Тръмп опроверга слуховете, че Съединени американски щати са подготвени да изоставен НАТО.

Президентът на Съединени американски щати разгласи, че на срещата на върха е реализирано единодушие за увеличение на вноските в бюджета на пакта. Въпреки напрегнатото въодушевление и спорните клюки Тръмп в последна сметка внесе утешение.

„ Постигнахме необикновен прогрес. Всички се съгласиха да поемат доста по-сериозен ангажимент и да усилят равнищата на разноските си за защита до цифри, които до момента бяха немислими. Досега единствено 5 от 29 страни се придържаха към този си ангажимент, само че това ще се промени. Обещаните 2% от брутния вътрешен артикул за защита ще бъдат увеличени, освен това с много повече “, сподели Тръмп.

Американският държавен глава акцентира, че страните членки ще обезпечат в допълнение 33 милиарда $ в бюджета на НАТО в най-кратки периоди. Разликата в този момент е, че за разлика отпреди те поеха съответен ангажимент, добави той.

Тръмп сподели, че не е почтено Съединени американски щати да обезпечават сред 70% и 90% от средствата за алианса. Но назова тези два дни в Брюксел „ фантастични и с невероятна атмосфера “.

„ Ще забележим какво ще стане с газопровода “, сподели той визирайки плана „ Северен поток 2 “ за доставки на естествен от Русия за Германия по дъното на Балтийско море.

По въпроса за миграцията Тръмп предизвести, че Европа би трябвало да внимава, тъй като „ тя (миграцията – б.р.) я завладява “.

„ Надявам се да се схвана с Путин. Той ми е съперник, нито другар, нито зложелател “, съобщи президентът на Съединени американски щати във връзка идната среща с съветския си сътрудник в Хелзинки. Той уточни, че тя може би няма да бъде измежду най-леките и заяви, че на нея ще сложи въпросите за Крим, Сирия и Украйна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР