Американският президент Доналд Тръмп понесе два тежки удара, след като

...
Американският президент Доналд Тръмп понесе два тежки удара, след като
Коментари Харесай

Два тежки удара за Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп понесе два тежки удара, откакто някогашни членове на близкото му обграждане бяха приети от съда за отговорни по разнообразни обвинявания. Съдебни заседатели във Вирджиния оповестиха някогашния началник на предизборната му акция Пол Манафорт за отговорен в дело за банкова и данъчна машинация. Почти по едно и също време с това дългогодишният му юрист Майкъл Коен призна в Ню Йорк, че е нарушил разпоредбите за финансиране на предизборната акция, и то по повеля на Тръмп.

И двамата са изправени пред отнемане от независимост, като вероятностите пред Манафорт са мрачни - сумарно обвиняванията против него плануват до 30 години затвор, което за 69-годишния съветник на процедура е доживотна присъда. Това са най-значимите последствия от почналото преди повече от година следствие на специфичния прокурор Робърт Мълър за съветската интервенция в президентските избори в Съединените щати през 2016-а.

Пол Манафорт бе е приет за отговорен по осем от 18-те обвинявания в делото за банкова и данъчна машинация. Делото против него бе първото, произлизащо от следствието на Робърт Мълър за допустимо съглашателство сред Москва и акцията на Тръмп.

Манафорт се включи в предизборния щаб на Тръмп през март 2016-а и го оглави през юни. На 19 август обаче бе уволнен от поста, откакто Киев го упрекна в нелегално приемане на огромни суми сред 2007 и 2012 година. Обвиненията против него значително предшестват работата му по предизборната акция на Тръмп.

Самият президент съобщи, че е "силно тъжен " от изхода на делото, като разгласи Манафорт за "добър човек " и напомни, че той е работил още с Роналд Рейгън. "Това въобще не е обвързвано с мен. Не е обвързвано с съветския скрит план. Това е лов на вещици и срам ", акцентира обаче Тръмп.

Бившият му персонален юрист Майкъл Коен пък се призна за отговорен за данъчна машинация, нарушение на разпоредбите за финансиране на акциите и банкова машинация пред Федерален съд в Ню Йорк. Коен се яви в съда, откакто контракти съглашение с прокуратурата.

На процедура Коен се призна за отговорен в нарушение на разпоредбите за финансиране на акцията на Тръмп за да повлияе резултатите от изборите през 2016-а. Нарушението се показва в нецелево потребление на средства, отпуснати за акцията, и по тъкмо - с цел да се купи мълчанието на някогашната порноактриса Сторми Даниълс и някогашния модел на "Плейбой " Карън Макдугъл, които настояват, че са имали интимна връзка с Тръмп.

При явяването си в съда Коен не уточни имената на дамите, нито на Тръмп, заявявайки единствено, че е работил с "кандидат " и се е стремил главно да повлияе върху изборите по разпореждане на кандидат за държавна служба. Датите и сумите, посочени в правосъдните документи, обаче съответстват с думите на Даниълс и Макдугъл. Така на процедура Коен удостовери, че Тръмп му е наредил да извърши закононарушения.

"Това е най-неприятният час в цялото президентство на Тръмп - не, в целия му живот ", написа в Туитър юристът Норман Ейсън, някогашен специфичен консултант на президента Барак Обама по нравственос и държавна промяна. Според наблюдаващи изходът от двете каузи е преломен миг с значими последствия за американския президент.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР