Американският президент Доналд Тръмп подписа налагането на вносни мита от

...
Американският президент Доналд Тръмп подписа налагането на вносни мита от
Коментари Харесай

Риск от търговска война след митата на САЩ за внос на стомана и алуминий

Американският президент Доналд Тръмп подписа налагането на вносни мита от 25 % за стоманата и 10 на 100 на алуминия. Мерките влизат в действие след 15 дни, като изключения са посочени Канада и Мексико. Евросъюзът съобщи, че в случай че не бъде включен в изключенията ще разгласи контрамерки до 90 дни. Англия заяви, че ще работи по проблема дружно с Брюксел. Китайската металургия изиска от Пекин ответни ограничения против американския импорт. Остро реагираха и другите азиатски стопански системи.

Дъмпинговия импорт на стомана и алуминий е нахлуване против нас, това вътрешно произвеждане е въпрос на национална сигурност, уточни Тръмп. Заобиколен от американски металурзи президентът посочи, че в страната му няма нови цени и посъветва производителите да реалокират заводите си в Америка.

Изключениятта за Канада и Мексико се поясняват като напън за отстъпки на договарянията за НАФТА- Северноамериканското съглашение за свободна търговия. Възможни са и други изключения.

 Доналд Тръмп - президент на Съединени американски щати: Тарифите няма да влязат в действие най-малко още 15 дни и ще забележим, кой се отнася с нас заслужено и кой не. Отчасти това ще важи и за военната област - кой заплаща сметката и кой не. С нашите военни субсидираме доста богати страни.
Евросъюзът изиска да бъде изключен от наказателните цени като непосредствен съдружник на Съединените щати. Брюксел ще сезира Световната комерсиална организация и ще отбрани европейската промишленост с ответни ограничения, само че към този момент залага на разговора.

 Сесилия Малстрьом - еврокомисар по търговия: Ние сме 28 страни и се нуждаем от вътрешно разискване, само че Световната комерсиална организация планува отговор до 90 дни. Това не значи, че след този интервал ще наложим контрамерки. Предпочитаме да не го вършим, може да изчакаме и да забележим развиването на нещата, само че до 90 дни би трябвало да сме подготвени .
Европейският стоманодобив е изнесъл предходната година 5,5 милиона тона в Съединените щати и в този момент се притеснява от загуба на десетки хиляди работни места. Франция се разгласи за обединен европейски отговор, Холандия изиска контрамерки, само че и политическа деескалация. Германия прикани да се избегне търговски спор без печеливши.

 Ангела Меркел - канцлер на Германия: Не бих желала да употребявам бойна изразителност. Така няма да стигнем до средата. Допълнителните цени не са нещо положително, резултатът им върху стопанската система ще е неподходящ за всички. Никой не може да завоюва такова съревнование. Ето за какво продължаваме да търсим разговор. В същото време Европа може да реагира и Комисията ясно го сподели.
Австралия и Япония ще желаят да останат отвън ограниченията на Вашингтон. За Китай ходът на Тръмп подкопава естествената международната търговия, Южна Корея ще отнесе въпроса към Световната комерсиална организация, която би трябвало да предотвратява търговски войни и да урежда търговски разногласия. Организацията посочи, че още има време за полемики и прикани членовете си да не позволяват рухването на първата плочка от доминото.

 Съединени американски щати вкарват вносни мита за стомана и алуминий Съединени американски щати вкарват вносни мита за стомана и алуминий
Светът е на прага на комерсиална война. Американският президент Доналд Тръмп подписа налагането на вносни мита от 25 % за стоманата и 10 на 100 н...
 © фотоси: БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР