Американският президент Доналд Тръмп одобри въвеждането на извънредно положение във

...
Американският президент Доналд Тръмп одобри въвеждането на извънредно положение във
Коментари Харесай

Тръмп одобри извънредно положение във Вашингтон след заплахата от въоръжени протести

Американският президент Доналд Тръмп утвърди въвеждането на изключително състояние във Вашингтон до 24 януари поради закани, свързани с церемонията, след която Джо Байдън ще поеме поста от него.

На уеб страницата на Белия дом се изяснява, че този режим дава на Министерството на вътрешната сигурност и Федералната организация за ръководство на изключителни обстановки (FEMA) да дефинират, активизират и дават запаси при потребност, с цел да смекчат резултатите от него.

Това стана след предизвестието на Федералното бюро за следствие (ФБР) на Съединените щати, че въоръжени участници евентуално ще се включат в митинги във федералната столица и всички 50 щата в дните до встъпването в служба на Байдън като президент. Часове по-късно стартира и процедура за импийчмънт на Тръмп, невиждана в американската история с това, че е втора за същия президент. Днес Камарата на представителите ще призове с резолюция вицепрезидента Майк Пенс да задейства корекция в конституцията, с която президентът на бъде отхвърлен, преди да изтекат оставащите 8 дни от мандата му, и ще продължи с импийчмънта, в случай че настояването не бъде задоволено до 24 часа.

ФБР уточни, че митингите може да стартират още на 16 януари отвън столицата, а на идващия ден - и във Вашингтон. Междувременно телевизия Ей Би Си цитира различен, конфиденциален, бюлетин на ФБР, съгласно който се популяризират апели за офанзива против локални, щатски и федерални институции в Съединени американски щати. Байдън, който получи втората си доза ваксина срещу ковид, разгласи, че " не се опасява ". Тръмп няма да участва на встъпването му в служба и ще е първият президент на Съединени американски щати от 150 години, взел такова решение.

Само в столицата Националната армия има заповед да изпрати до 15 хиляди военни, а близо 10 хиляди от тях ще са на терен в събота, с цел да оказват помощ за логистиката и връзките. Кметът Мюриъл Баузър изиска от министъра за вътрешната сигурност да приключи събиранията на публични места до 24 януари.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР