Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е готов да отмени

...
Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е готов да отмени
Коментари Харесай

Тръмп готов на стратегически компромис с ЕС за митата на стомана и алуминий, но...

Американският президент Доналд Тръмп разгласи, че е подготвен да анулира митата за импорт на стомана и алуминий за страните от Евросъюза, в случай че те подхващат аналогични ограничения по отношение на американската страна.

„ Европейският съюз са прелестни страни, които се отнасят доста неприятно със Съединените щати в региона на търговията и в този момент са недоволни от митата. Ако те анулират своите ужасни търговски бариери и такси за американската продукция, тогава и ние ще отменим своите. В случай, че това не стане, ще въведем мита и за колите и други артикули. Честно “, написа Тръмп в Туитър.

Коментарът на американския президент пристигна на фона на вчерашните диалози сред представители на Европейския съюз и Съединените щати в Брюксел, по време на които не беше реализиран компромис. След срещата европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом написа в Туитър, че полемиката е била откровена, само че няма изясненост за процедурата за освобождение от митата и по тази причина идната седмица диалозите ще продължат.

Както БЛИЦ заяви, преди няколко дни Тръмп подписа декрет, с който постанова 25 на 100 мито върху стоманата и 10 % за алуминия, които би трябвало да влязат в действие до 2 седмици. Това провокира отрицателна реакция измежду доста търговски сътрудници на Съединени американски щати.

В коментар китайският министър на търговията Чжон Шен съобщи, че една комерсиална война с Америка ще има само пагубни последствия за международната стопанска система: „ В една комерсиална война няма спечелили. Тя ще донесе само злополука за Китай, Съединени американски щати и останалия свят. Ние обаче можем да се надигнем пред всички провокации и да защитим интереса на нашата страна и на народа си “.

По-късно американският президент предсказа, че диалозите със севернокорейския водач Ким Чен-ун ще имат " необикновен триумф ".
„ Обещанието е, че през това време няма да изстрелват ракети и се стремят да се разоръжат. Така че ще бъде ужасно “, съобщи той преди да отпътува за Пенсилвания.

„ Много хора мислеха, че ще се стигне до война, само че внезапно Северът излезе с това, че ще имаме среща. Така че може да седнем и да реализираме най-великото съглашение за света и за всички страни в района, в това число самата Северна Корея. Надявам се да се случи “, сподели президентът на протест в Питсбърг.

Тръмп счита, че Пхенян желае да реализира мир и е време за това. Според него Вашингтон е посочил огромна мощ при решаването на казуса. Президентът сподели още, че се е справил доста по-добре с въпроса от предходните администрации, които не са съумели да реализират нищо.

Срещата на върха сред водачите на Съединените щати и Северна Корея би трябвало да се организира през май.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР