Американският президент Доналд Тръмп е предложил на руския лидер Владимир

...
Американският президент Доналд Тръмп е предложил на руския лидер Владимир
Коментари Харесай

Преди дипломатическия скандал „Скрипал“ Тръмп поканил Путин във Вашингтон


Американският президент Доналд Тръмп е предложил на съветския водач Владимир Путин да се срещнат във Вашингтон, оповестиха осведомителните организации.

" Когато нашите водачи разговаряха по телефона, Тръмп предложи първата среща да се организира във Вашингтон ", заяви съветникът на съветския президент Юрий Ушаков.

Поканата е бил отправена на 20 март.

Кремъл съобщи обаче, че към този момент не е имало никакво разискване за обмисляне на среща на върха.

Оттогава Вашингтон изгони 60 съветски дипломати и затвори съветското консулство в Сиатъл поради изказванията за съветска роля в отравянето на някогашния шпионин Сергей Скрипал и щерка му Юлия. Русия отговори пропорционално.

" На фона на тези събития е мъчно да се разисква опцията за осъществяване на среща на върха ", сподели на конференция представителят на Кремъл Юрий Ушаков.

" Иска ни се да имаме вяра, че разискванията (за препоръчаната среща) ще стартират ", добави той. " Иска ни се да се надяваме, че в един даден миг ще можем да стартираме сериозен и градивен разговор. "

Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган възнамеряват да обсъдят на срещата си на 3 април в Анкара сирийската проблематика, съдействието в енергийната сфера и вноса на турска селскостопанска продукция, сподели Ушаков, представен от ТАСС.

" Естествено, значим въпрос с изключение на енергетиката е търговията в региона на селското стопанство. Миналата година Русия анулира рестриктивните мерки за вноса на редица турски селскостопански артикули и в следствие индикаторите на турския експорт скочиха 1.6 пъти и доближиха 1 милиард $. Вероятно на срещата ще се разисква и въпросът за прословутите (турски) домати ", сподели Ушаков.

Той добави, че Русия ще постави оптимални старания, с цел да завърши до 2020 година доставката на зенитно-ракетните комплекси С-400 за Турция.

" Този въпрос е бил повдиган от Турция. Доколкото знам, от наша страна ще бъдат положени старания това искане на Турция да бъде задоволено ", сподели Ушаков в отговор на въпрос дали

Русия има намерение да форсира доставката на комплексите до 2020 година

Той съобщи, че е планувано до 30 декември 2019 година газопроводът " Турски поток " да бъде въведен в употреба, като по думите му по-голямата част от разрешенията за неговото създаване са получени. " Доставките по първата тръба ще са за турските консуматори, а по втората към границата сред Турция и Европейски Съюз, където се възнамерява да бъде проведена точка на предаване. "

Ушаков добави, че към този момент не е планувана среща на Путин със севернокорейския водач Ким Чен-ун. На 5 април обаче в Москва ще дойде специфичен представител на китайския президент Си Цзинпин, който ще осведоми Путин по настоящи въпроси, измежду които евентуално диалозите предходната седмица сред Си и Ким.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР