Американският президент Доналд Тръмп е обвиняван, че е действал прибързано

...
Американският президент Доналд Тръмп е обвиняван, че е действал прибързано
Коментари Харесай

Дипломат: Тръмп призна Ерусалим за столица в правилния момент

Американският президент Доналд Тръмп е упрекван, че е работил преждевременно с местенето на посолството на Съединени американски щати в Израел от Тел Авив в Ерусалим, само че в действителност това е деяние в верния миг, което връща мощното наличие на Вашингтон в района. Такава позиция изрази дипломатът Милен Керемедчиев в студиото на „ Тази сутрин”.

Той напомни, че към този момент 20 години четирима американски президенти отсрочват на всеки 6 месеца решение на Сената за преместване на дипломатическата задача в Ерусалим. Това е направил и Тръмп преди половин година, само че тогава обстановката е била друга – не е имало обединен фронт със Саудитска Арабия против Иран и ИДИЛ към момента не е била победена.

Според Керемедчиев по времето на Барак Обама Америка е отсъствала от близкоизточния район и е разрешила на Русия да бъде мощният състезател. Сега обаче това се трансформира и точно поради това ставаме очевидци на „ доста забавна политическа игра на шах” сред Доналд Тръмп и Владимир Путин, вследствие на която дни след признаването на Ерусалим за израелска столица съветските войски стартират да напущат Сирия за по-лесни договаряния на Москва с Кайро и Анкара.

Как обаче ще отговори арабският свят на дейностите на американския президент? „ Арабският свят е доста разграничен. (…) Не можем да чакаме реакция като 1973 година с петролно ембарго против Съединени американски щати. Шиити и сунити още веднъж се хванаха за гушите”, означи Керемедчиев.

По думите му палестинските водачи от дълго време са изгубили поддръжката на страните от Персийския залив поради поддръжката си за окупацията на Кувейт от Саддам Хюсеин. Това и по-късно ги е тласнало към Иран и обвързваните с него организации.

„ Очаквам едно урегулиране на връзките. Ако бях на мястото на палестинските водачи, нямаше да се свързвам с терористични организации, а щях да работя за признание на Източен Ерусалим за столица на палестинската страна, което би върнало топката назад към Израел”, уточни дипломатът, като напомни за противозаконните еврейски колонии в палестинските земи.

„ Позицията на Европейски Съюз е много закостеняла и несъответстваща на новите промени в света – Тръмп раздрусва заспалите организации. Трябва политиката на Меркел да бъде преосмислена, тя не дава отговор на нападателните дейности на мощните на деня – Путин, Си Дзинпин”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР