Американският президент Доналд Тръмп е близо до вземането на решение

...
Американският президент Доналд Тръмп е близо до вземането на решение
Коментари Харесай

Тръмп е близо до признаването на Йерусалим за столица на Израел

Американският президент Доналд Тръмп е покрай вземането на решение за признаването на Йерусалим за столица на Израел, съобщи шурей му Джаред Кушнер.

Палестинските водачи обезверено се борят срещу такава стъпка, която по думите на шефа на Арабската лига Ахмуд Абул Гейт ще подтиква фанатизма и насилието, с което очакванията за мир ще се стопят.

„ Президентът ще вземе решение. Той към момента преглежда доста на брой разнообразни обстоятелства и когато вземе решение той ще бъде този, който ще ви го каже. Така че той желае да е сигурен, че ще го направи в верния миг “, сподели Кушнер

Днес Тръмп би трябвало да подпише документ, който ще изрази позицията му по въпроса дали с още шест месеца да бъде отсрочено преместването на посолството на Съединени американски щати от Тел Авив в Йерусалим. От 1995 година всеки от американските президенти прави тази стъпка, отсъждайки, че не е настъпил моментът за сходни дейности. Според дипломати се чака в сряда по време на тирада Тръмп да съобщи, че поддържа изказванията на Израел, че Йерусалим е столица на еврейската страна.

Пред кореспонденти в Кайро шефът на Арабската лига разяснява ставащото и съобщи, че ръководената от него организация следи от близко въпроса и поддържа контакт с Палестинската администрация и страните от арабския свят. Абул Гейт изрази безпокойството си от евентуалните последствия на сходна стъпка от страна на Вашингтон. Палестинците убеждават районните водачи да се опълчват срещу такова решение, а въоръженото ислямистко придвижване „ Хамас “ заплаши да предприеме нова „ интифада “.В неделя палестинският президент Махмуд Абас и водачът на „ Хамас “ Исмаил Хания са договорили обща позиция за опълчване на каквато и да било смяна в американската политика.

Генералният секретар на Организацията за избавление на Палестина (ООП) Саеб Ерекат насочи предизвестие, че смяната в позициите на Съединени американски щати за Йерусалим ще провокира злополука. В своето изказване той предизвести, че Съединените щати „ сами вършат себе си негодни да играят каквато и да било роля в която и да било самодейност за реализиране на обективен и дълготраен мир “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР