Американският президент Доналд Тръмп беше приканен да определи каква е

...
Американският президент Доналд Тръмп беше приканен да определи каква е
Коментари Харесай

Американският сенат с призив към Тръмп по случая Хашоги

Американският президент Доналд Тръмп беше приканен да дефинира каква е ролята на саудитския престолонаследник - Мохамед бин Салман в убийството на Джамал Хашоги. По-рано, в свое изказване, Тръмп акцентира че Вашингтон ще продължи да поддържа Рияд, без значение дали Бин Салман е знаел за покушението. А Турция може да изиска интернационално следствие на случая.

Двама сенатори - републиканец и демократ, членове на комисията за външните работи, приканиха президента Тръмп да разгласи публично дали саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е виновен за убийството на Джамал Хашоги. Искането им е по силата на закона Магнитски, съгласно който президентът е задължен да дефинира публично дали задгранично лице е отговорно за ликвидиране без съд и присъда. Срокът за това в 120 дни.

Писмото на сенарторите беше оповестено часове откакто в свое обръщение президентът Тръмп съобщи Съединени американски щати ще продължат да поддържат Саудитска Арабия, даже престолонаследникът на кралството да е знаел за покушението. В документа се показва, че Рияд е " постоянен сътрудник ", който се е съгласил да влага в Съединените щати " рекордно количество пари ".

Според Тръмп отводът на Вашингтон от партньорство със Саудитска Арабия ще облагодетелства Русия и Китай. По-рано и държавният секретар на Съединени американски щати - Майк Помпео акцентира значимостта на американските ползи преди да се реагира против Рияд.

 © фотография: Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Това се случва макар публикуваната в медиите информация, че Централно разузнавателно управление на САЩ счита, че убийството на Хашоги е поръчано от Мохамед бин Салман.
Халил Джахшан, анализатор: " Това е пестник за разузнаването. Чухме и от двамата - Тръмп и Помпео, нещо като опрощение за саудитската страна, за всички тези, без значение какъв брой високи постове заемат, които са наредили, направили и подготвили убийството на Джамал Хашоги на втори октомври. "
Турция може да изиска интернационално следствие на убийството на Джамал Хашоги. Това съобщи във Вашингтон външният министър на страната Мевлют Чавушоглу.

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: " Не считаме, че съдействието със Саудитска Арабия е на равнището, на което бихме желали да е. Наше право е да получим повече информация. Ако се стигне до невъзможност или задънена улица, или не можем да си сътрудничим, тогава може да желаяме интернационално следствие. "
Чавушоглу добави, че Турция е предоставила на Съединени американски щати най-новата си информация за убийството на Хашоги.
 Турция може да изиска интернационално следствие на убийството на Хашоги Турция може да изиска интернационално следствие на убийството на Хашоги
Турция може да изиска интернационално следствие на убийството на Джамал Хашоги. Това съобщи във Вашингтон външният министър на страната Мевлют Чавушоглу...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР