Американският президент Джо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски

...
Американският президент Джо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски
Коментари Харесай

Джо Байдън провъзгласи нова ера в отношенията на САЩ със страните от АСЕАН

Американският президент Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в съобщи, че първата среща на върха във Вашингтон с водачите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) бележи началото " на нова епоха " в връзките сред Съединени американски щати и 10-членната организация, съобщи Ройтерс.

В обща " декларация за визията " в 28 точки двете страните започнаха алегорична стъпка, както споделят анализатори, ангажирайки се да покачат нивото на връзките си от " стратегическо партньорство " на " всестранно стратегическо партньорство " през ноември.

Относно Украйна те потвърдиха позицията си за " ценене на суверенитета, политическата самостоятелност и териториалната й целокупност ". Според районен специалист тази дефиниция стига по-далеч от предходните изказвания на АСЕАН.

Декларацията не осъжда поименно Русия за нахлуването й в Украйна на 24 февруари.

Правителството на Байдън се надява тази среща да покаже, че Съединени американски щати остават фокусирани върху Индо-Тихоокеанския регион и предизвикването в дълготраен проект, което съставлява Китай. Вашингтон преглежда Китай като основен съперник на Съединени американски щати макар нашествието на Русия в Украйна. Американският президент се надяваше също да убеди страните от АСЕАН да заемат по-твърда позиция за съветската инвазия в Украйна.

" Голяма част от историята на нашия свят през идващите 50 години ще бъде написана в страните от АСЕАН, а връзките ни с вас са бъдещето в идващите години и десетилетия ", съобщи Байдън пред водачите от Асоциацията. Той дефинира партньорството САЩ-АСЕАН като сериозно и разгласи че двете страни слагат началото на нова епоха в връзките си.

В края на двудневната " специфична среща на върха " Байдън разгласи, че номинира един от висшите си съветници по въпросите на националната сигурност - Йоханeс Ейбрамс - за дипломат в АСЕАН, отбелязва Асошиейтед прес. Номинацията на Ейбрамс, която предстои на одобряване в Сената, бе огласена, откакто в четвъртък Белият дом разгласи, че Съединени американски щати ще провиснал над 150 милиона $ за нови планове в региона на климата, морската и здравната инфраструктура в Югоизточна Азия.

В АСЕАН членуват Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианма, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР