Американският президент Джо Байдън заяви, че водените от САЩ усилия

...
Американският президент Джо Байдън заяви, че водените от САЩ усилия
Коментари Харесай

САЩ ускоряват евакуацията на чужденци и афганистанци от Кабул 

Американският президент Джо Байдън съобщи, че водените от Съединени американски щати старания за евакуация на американци, застрашени афганистанци и други чужденци от летището в Кабул са били ускорени този уикенд, макар че са изложени на закани от страна на групировки като " Ислямска страна " (ИД), съобщи Асошиейтед прес. В изявление, направено в Белия дом Байдън заяви, че през уикенда от Кабул са били евакуирани близо 11 000 души, само че не даде повече детайлности.

Американският президент съобщи, че се надява, че на Съединени американски щати няма да се наложи да удължават периода за евакуация от Кабул след 31 август. Той сподели, че талибаните са оказали подпомагане за разширение на периметъра за сигурност към летището, което да спомогне за ускорение на евакуацията, само че акцентира, че обстановката със сигурността в Афганистан се трансформира бързо и не изключи закани от страна на ИД.

" Ситуацията в областта на сигурността се трансформира стремглаво. Гражданите се тълпят на летището, и въпреки че евакуирахме хиляди от тях знаем, че терористите могат да се възползват от ситуацията и да изберат за цели почтени афганистанци или американски военни. Продължаваме да следим и унищожаваме закани, идващи от всякаква посока, в това число от ИД ", сподели президентът, представен от ТАСС.

Байдън съобщи, че задействането на пътнически самолетни компании в процеса на евакуация няма да се отрази върху пътническия въздушен трафик. Той още един път отбрани решението си за извеждане на американските войски от Афганистан като " разумно, рационално и вярно ". По думите му, първокачествен приоритет остава евакуацията на американците от Афганистан колкото е допустимо най-скоро.

Американският президент разгласи, че се работи за прекачване на американци към летището, както и за евакуацията на жители на страни сътрудници и на застрашени афганистанци. Байдън съобщи също, че директните центрове отвън Афганистан ще обезпечат опция за щателна инспекция на всички евакуирани афганистанци. По думите му, взимането на вероятно решение от Съединени американски щати за налагане на наказания на талибаните ще зависи от по-нататъшните им дейности, показва Ройтерс.

Афганистан ще бъде водещата тематика на днешното заседание на водачите на Организацията на контракта за групова сигурност. Сред участниците в този боен съюз, наред с Русия, са афганистанският комшия Таджикистан.

Британският министър председател Борис Джонсън заяви, че във вторник ще има видеоконферентна среща на водачите от Г-7, на която ще бъде разисквана обстановката в Афгнистан.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР