Американският президент Джо Байдън заяви, че в разговор вчера турският

...
Американският президент Джо Байдън заяви, че в разговор вчера турският
Коментари Харесай

Ердоган пак поиска F-16 от САЩ, Байдън му напомни за членството на Швеция в НАТО

Американският президент Джо Байдън съобщи, че в диалог през вчерашния ден турският му колега Реджеп Тайип Ердоган е повторил желанието на Анкара да закупи изтребители F-16 от Съединените щати, оповестява " Ройтерс ".

От своя страна американският водач е показал, че Вашингтон упорства Анкара да се откаже от възраженията си против присъединението на Швеция към НАТО.

Двамата държавни глави са разменили забележките си при позвъняването на Байдън на Ердоган, с цел да го поздрави за победата му на президентските избори в Турция в неделя.

" Разговарях с Ердоган. Поздравих го. Той към момента желае да работи върху нещо по F-16. Казах му, че желаеме съглашение с Швеция, тъй че да го създадем ", съобщи Байдън, преди да напусне Белия дом за Делауеър.

Запитан дали чака някакво придвижване от страна на Ердоган по отношение на участието на Швеция в НАТО, той отвърна: " Повдигнах този въпрос пред него. Ще приказваме по-подробно за това през идната седмица ".

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединение към Алианса през май предходната година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, провокирано от войната на Русия против Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 година За приемане на участие обаче парламентите на всички 30 страни от НАТО би трябвало да ратифицират кандидатурите им.

Финландия се причисли към НАТО през април, само че участието на Швеция беше възпрепятствано от възраженията на Турция и Унгария.

Турция се опита да купи F-16 на стойност 20 милиарда долара и близо 80 комплекта за рационализация от Съединените щати. Сделката обаче беше прекратена след възражения от страна на Конгреса на Съединени американски щати поради отказа на Анкара да даде зелена светлина на разширението на НАТО, нейните данни за човешките права и политиката ѝ за Сирия, макар че администрацията на Байдън неведнъж е заявявала, че поддържа продажбата.

По-рано тази година Конгресът на САЩ утвърди доста по-малък пакет в размер на 259 милиона $, включващ надстройки на софтуера за авионика за сегашния турски флот от изтребители F-16. Това се случи дни откакто Турция ратифицира присъединението на Финландия към НАТО.

Администрацията на Байдън неведнъж е отхвърляла изказвания за " танто за танто " във връзка с продажбата и разширението на НАТО. През януари обаче турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че американската страна е дала да се разбере, че одобрението на кандидатурите за НАТО ще се гледа позитивно от Конгреса.

През февруари в писмо до Байдън сенатори показаха, че отводът на Турция да ратифицира протоколите за присъединение на Швеция и Финландия към Алианса, ще " сложи под въпрос тази идна продажба " на F-16.

Източник, осведомен с полемиките, разкри, че Съединените щати преди този момент са предизвестили Турция, че ще бъде мъчно да накарат Конгреса да утвърди договорката за F-16, в случай че Анкара не даде зелена светлина на Швеция.

Турция ратифицира присъединението на Финландия към НАТО в края на март, само че продължава да има възражения против участието на Швеция, защото твърди, че Стокхолм дава леговище на членове на екстремистки групи, които смята за терористи. Унгария също към момента не е одобрила кандидатурата на скандинавската страна.

Присъединяването на Швеция към НАТО доникъде на юли, когато Алиансът ще организира среща на водачите в Литва, е измежду главните цели за Вашингтон.

В изказване по отношение на диалога сред Байдън и Ердоган от турското президентство показаха, че двамата водачи са се съгласили да задълбочат съдействието по всички аспекти на двустранните си връзки, които са нарастнали по значимост поради районните и световните провокации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР