Американският президент Джо Байдън заяви, че първата среща на върха

...
Американският президент Джо Байдън заяви, че първата среща на върха
Коментари Харесай

Джо Байдън провъзгласи нова ера

Американският президент Джо Байдън съобщи, че първата среща на върха във Вашингтон с водачите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) бележи началото " на нова епоха " в връзките сред Съединени американски щати и 10-членната организация, съобщи Ройтерс.

В обща " декларация за визията " в 28 точки двете страните започнаха алегорична стъпка, както споделят анализатори, ангажирайки се да покачат нивото на връзките си от " стратегическо партньорство " на " всестранно стратегическо партньорство " през ноември.

Относно Украйна те потвърдиха позицията си за " ценене на суверенитета, политическата самостоятелност и териториалната ѝ целокупност ". Според районен специалист тази дефиниция стига по-далеч от предходните изказвания на АСЕАН.

Декларацията не осъжда поименно Русия за нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Правителството на Байдън се надява тази среща да покаже, че Съединени американски щати остават фокусирани върху Индо-Тихоокеанския регион и предизвикването в дълготраен проект, което съставлява Китай. Вашингтон преглежда Китай като основен съперник на Съединени американски щати макар нашествието на Русия в Украйна. Американският президент се надяваше също да убеди страните от АСЕАН да заемат по-твърда позиция за съветската инвазия в Украйна.

" Голяма част от историята на нашия свят през идващите 50 години ще бъде написана в страните от АСЕАН, а връзките ни с вас са бъдещето в идващите години и десетилетия ", съобщи Байдън пред водачите от Асоциацията. Той дефинира партньорството САЩ-АСЕАН като сериозно и разгласи че двете страни слагат началото на нова епоха в връзките си.

В края на двудневната " специфична среща на върха " Байдън разгласи, че номинира един от висшите си съветници по въпросите на националната сигурност - Йоханeс Ейбрамс - за дипломат в АСЕАН, отбелязва Асошиейтед прес. Номинацията на Ейбрамс, която предстои на одобряване в Сената, бе огласена, откакто в четвъртък Белият дом разгласи, че Съединени американски щати ще провиснал над 150 милиона $ за нови планове в региона на климата, морската и здравната инфраструктура в Югоизточна Азия.

В АСЕАН членуват Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианма, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР