Американският президент Джо Байдън вярва, че са необходими стъпки за

Американският президент Джо Байдън вярва, че са необходими стъпки за ...

Байдън: Нужна е работа за справяне с проблемите, създавани от Big Tech


Американският президент Джо Байдън вярва, че са необходими стъпки за гарантиране на неприкосновеността, засилване на иновациите и справяне с други проблеми, създадени от големите технологични платформи, обяви Белият дом, с което даде сигнал в подкрепа на законодателството относно Big Tech, предава Ройтерс.

Байдън е насърчен от двупартийната работа в Конгреса с цел справяне с тези проблеми, коментира представител на властите само ден преди гласуването на пакет от антимонополни законопроекти, някои от които са насочени към пазарната мощ на големите технологични фирми.

„Тези платформи преобразиха ежедневието ни и демонстрират изобретателността и потенциала на страната ни, но също така създават реални проблеми на потребителите, малкия бизнес и технологичните стартъпи“, допълва представителят на Белия дом.Още по темата

„Президентът вярва, че трябва да адресираме проблемите, които тези платформи създават, за да защитим неприкосновеността, да създадем повече иновации и да се уверим, че големите технологични компании могат да се появяват в бъдеще и да растат тук в САЩ“, гласи още коментарът.

Днес трябва да бъде гласуван пакет от шест антимонополни законопроекта, включително два, които разглеждат проблема с технологични гиганти като Amazon.com и Google, създаващи платформа за други бизнеси, а след това конкуриращи се срещу същите тези компании.

Потенциалните нови правила предизвикаха реакция от Американската търговска камара във вторник (най-голямата бизнес група в САЩ), която предупреди, че те ще имат „опасни последици за Америка“. Тя твърди, че антимонополните закони „не трябва да са насочени срещу малък брой компании“.

Белият дом се надява, че двустранните предложения ще продължат напред в законодателния процес и с нетърпение очаква да работи с Конгреса по въпроса, допълва служителят на Белия дом.

Отделно от всичко това Федералната търговска комисия, чийто нов председател е особено критичен към Amazon, реши планираната покупка от гиганта в електронната търговия на американското филмово студио MGM, заяви източник, запознат с въпроса.

Източник: investor.bg