Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес с афганистанския

...
Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес с афганистанския
Коментари Харесай

Уолстрийт джърнъл: Афганистан е заплашен от катастрофа

Американският президент Джо Байдън ще се срещне през днешния ден с афганистанския си сътрудник Ашраф Гани, а Белият дом споделя, че е решен да даде на Афганистан " дипломатическа, икономическа и филантропична помощ ". Това обаче не е особена разтуха, откакто талибаните са в нахлуване в Афганистан, написа в. " Уолстрийт джърнъл " и акцентира, че страната е застрашена от злополука.

Байдън съобщи през април, че американските войски ще изоставен Афганистан до 11 септември, а съдружните сили се изтеглят по-бързо от предстоящото. Представител на Организация на обединените нации сподели тази седмица, че от май талибаните са завладяли над 50 от близо 400-те афганистански окръга. В доста региони боевете не престават.

По оценки на осведомителния уебсайт " Лонг уор джърнъл " към 8,5 милиона афганистанци живеят под контрола на талибаните, а над 13 милиона са в противоречиви зони. Тези бройки ще продължат да се усилват, в случай че Байдън не направи смяна в политиката. Повечето от неотдавна превзетите окръзи обгръщат територии към провинциални столици, а талибаните ще продължат своето нахлуване, откакто американските и съдружните войски си тръгнат. Разузнавателната общественост счита, че Кабул може да бъде високомерен шест месеца след края на американското евакуиране, показва " Уолстрийт джърнъл ".

На доста места държавните сили просто оставят талибаните да открият надзор върху територията. Афганистанското държавно управление дефинира тези дейности като тактическо оттегляне, само че при тях биват изоставяни скъпи оръжия и автомобилна техника. Макар афганистанските сили да имат стеснен триумф, те стават все по-слаби без американската военновъздушна мощност. А лагерът на поддръжниците на концепцията за " завършек на безконечните войни ", които от години упорстват, че същинският проблем е американското наличие, удивително мълчи за постепенно настъпващото злополучие, разяснява вестникът.

Приблизително 650 американски военнослужещи се чака да останат в Афганистан, с цел да обезпечат сигурността на американските дипломати, откакто главната част от военния контингент на Съединени американски щати се изтегли от страната, което в общи линии следва да се случи през идващите две седмици, оповестиха американски чиновници пред Асошиейтед прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР