Американският президент Джо Байдън ще е домакин на 9 и

...
Американският президент Джо Байдън ще е домакин на 9 и
Коментари Харесай

Байдън ще спасява демокрацията с изкуствено дишане

Американският президент Джо Байдън ще е хазаин на 9 и 10 декември на проведената от него международна Среща на върха за демокрацията. Според Белия дом двудневното виртуално събитие, на което са поканени повече от 100 страни и което би трябвало да се организира отново присъствено следващата година, ще спомогне за обновяването на демокрацията по света. Проблемът е, че изгледите това да се случи са слаби.

Извън подозрение е, че срещата се организира в сложни за демокрацията времена. Световната мониторингова организация " Фрийдъм Хаус " озаглави тазгодишния си отчет за положението на свободите по света " Демокрация под блокада ". В него се отбелязва, че световният баланс се измества в посока на авторитаризма и че организацията отбелязва в 15 следващи години крах на световната независимост. Дори военните преврати, които съвсем бяха спрели след края на Студената война, се завърнаха – образци от тази година са Мианмар, Судан, Гвинея.

Събитието обаче надали ще има дълготраен резултат. На първо място, безпричинно е да се чака двудневна виртуална среща да обърне наклонност от 15 години, дължаща се на редица аргументи. Включително и на публичното неодобрение от

несправянето на демократични водачи

със съществени проблеми и възходящата мощност на най-силните недемократични страни – Китай и Русия. Изследване на Университета в Кеймбридж сподели, че международното незадоволство от демокрацията като форма на ръководство е достигнало най-високото си равнище за последните 20 години, като за това способства необятна редица от фактори. Така че срещата няма да преобърне тези настройки. А в някои страни, където в миналото изглеждаше, че демокрацията в действителност отбелязва прогрес, каквато беше Русия, надали може въобще да се чака да настъпи поврат.

Всъщност и администрацията на Байдън

подкопа възможностите за резултат

от самодейността си. Поканени бяха над 100 страни, в това число такива, които не дават отговор на определението за народна власт – като Пакистан, Кения, Демократична република Конго, Ирак, Филипините. Държави, в които не се организират свободни и конкурентни избори и в които не са обезпечени главните цивилен свободи. Центърът " Карнеги " означи, че над 30 на 100 от поканените страни са или несвободни, или отчасти свободни съгласно класацията на " Фрийдъм Хаус " за 2021-ва.



Сн. Freedom House

Всичко това може да размие фокуса на събитието, както и да го лиши от моралните му учредения. Ще бъде дадена и опция на недемократичните водачи да изместят тематиките на диалозите и да блокират оферти. Те надали биха одобрили заявления, изразяващи поддръжка за бранителите на човешките права и последователите на демокрацията в техните страни.

Освен това поканата на толкоз доста страни, които не са същински демократични, повдига

въпроса за какво тъкмо те са поканени.

В доста случаи, като да вземем за пример при Филипините и Ирак, аргументите са стратегически. Все отново Филипините са американски съдружник в един от най-важните райони в света, а Ирак е основен сътрудник на Съединени американски щати в Близкия изток. Но въпреки че Байдън не би желал да отблъсква стратегически сътрудници, включването им оставя усещането, че срещата не е единствено в името на демокрацията.

Нещо повече, въпреки че администрацията на американския президент дава обещание в срещата да бъдат включени и представители на гражданския бранш, се основава усещането, че тя е изцяло фокусирана върху държавните ръководители. Изглежда е забравено изискването, че не може да има функционална народна власт без развито гражданско общество, включващо публицисти, неправителствени организации, стопански сдружения. Биха могли да бъдат поканени деятели от тези сфери, и то освен от демократичния свят, само че и такива от недемократични страни, чиито водачи не са поканени – като Беларус, Тайланд, Мианмар. Това би могло да спомогне да се избегне вероятността форумът да се трансформира в лидерска говорилня, произвеждаща гръмки заявления без действителни последици.

Преди всичко обаче срещата

би трябвало да реши един основен проблем,

без което въобще няма да може да се приказва за триумф. А той е, че без значение от събитието, че американският президент я привиква, имиджът на американската народна власт по света през последните години понесе разрушителни удари. И напълно не е ясно дали този развой е обратим, въпреки че Байдън разгласи като част от дилемите си като президент да обнови американската народна власт. Което удостовери и в декларацията си за идното събитие.

Неотдавнашно изследване на Института " Пю ", извършено в 17 страни, сподели, че приблизително 17 на 100 от запитаните са дали отговор, че американската народна власт съставлява добър образец за подражателство. В същото време цели 57 на 100 са показали, че тя не е била добър образец през последните години.

В резултатите няма нищо изненадващо. Посредством медиите и интернет

целият свят следи от близко всичко,

което се случва на територията на Съединените щати. И стана очевидец на президентски избори в изискванията на извънредно тежко разделяне в обществото, приключили с безредиците на Капитолийския хълм; на потребление на разнородни измами и недемократични способи от политици, борещи се за преизбиране; на непрекъснати рецесии с тавана на федералния дълг, заплашващи страната с банкрут – с всички последствия за международната стопанска система.

Наистина Байдън вдъхва повече доверие спрямо предшественика си в Белия дом, само че нерадостният метод, по който бива възприемана американската народна власт, ще подкопае напъните на президента на Съединени американски щати и екипа му по време на срещата. Ще бъде лимитирана опцията на Байдън да се изяви като водач по редица въпроси, в това число да убеди участниците да одобряват единно и дейно мнение за метода, по който да извърнат наклонността на световен крах на демокрацията. А в случай че това не стане, срещата няма да е нищо повече от една говорилня.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР