Американският президент Джо Байдън се срещна с членове на семействата

...
Американският президент Джо Байдън се срещна с членове на семействата
Коментари Харесай

Джо Байдън се срещна със семействата на двама задържани в Русия американци


Американският президент Джо Байдън се срещна с членове на фамилиите на баскетболната звезда Бритни Грайнър и на шефа по корпоративна сигурност на компания в Мичиган Пол Уилън, които се намират в съветски затвори, съобщи АП.

Това е първата персонална среща на президента с родственици на арестуваните.

Байдън се срещна поотделно с Елизабет Уилън, сестра на Пол Уилън, и с Черел Грайнър, брачна половинка на Бритни Грайнър, показва Франс прес.

В изказване след срещите говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер сподели, че Байдън е подчертал пред роднините на арестуваните " продължаващия си ангажимент да изследва всички вероятни пътища за връщане на Бритни и Пол вкъщи безвредно ".

Служители на президентската администрация обаче споделиха, че срещите не са сигнал, че договарянията с Русия за освобождение на арестуваните са постигнали някакъв пробив.

По-рано през днешния ден представителят на Националния съвет за сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби съобщи, че Русия не е дала отговор на, по думите на чиновници на американското държавно управление, значимо и съществено предложение за договаряне на стартирането на Грайнър и Уилън на независимост.

Грайнър е арестувана в Русия от февруари насам по обвинявания, свързани с опиати. Миналия месец тя бе наказана на 9 години затвор, откакто пледира отговорна. Тя апелира присъдата. Уилън излежава 16-годишна присъда по обвинявания в шпионаж, които той и фамилията му дефинират като изфабрикувани. Американското държавно управление смята и двамата за непозволено арестувани и повери случаите на службата на водещия договарящ в Съединени американски щати при вземането на заложници.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предприе необикновената стъпка да разгласи преди два месеца, че държавното управление е направило значимо предложение на Русия. Въпреки че не разкри детайлности към предлагането, човек, осведомен с материята сподели, че Съединени американски щати са предложили да освободят наказания съветски търговец на оръжие Виктор Бут.

Американското държавно управление съумя да контракти замяна на пандизчии през април, като Москва освободи тогава ветерана от морската пехота Тревър Рийд в подмяна на освобождението от Съединени американски щати на съветския водач, Константин Ярошенко, наказан за скрит план за трафик на опиати.

Съветникът по националната сигурност на американския президент Джейк Съливан участваше и двете срещи на Байдън с роднините на арестуваните, показва АП.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР