Американският президент Джо Байдън проведе телефонен разговор с китайския си

...
Американският президент Джо Байдън проведе телефонен разговор с китайския си
Коментари Харесай

Китай предупреди САЩ да не допускат конфронтация между двете страни

Американският президент Джо Байдън организира телефонен диалог с китайския си сътрудник Си Дзинпин, заяви Белият дом. Това бе първият директен контакт на президента на Съединени американски щати с водача на втората по величина международна стопанска система, откогато завоюва президентските избори през ноември и встъпи в служба предишния месец, съобщи Ройтерс.

Това беше и първи диалог сред Си и президент на Съединени американски щати от март предходната година, когато той беседва с някогашния американски държавен глава Доналд Тръмп. Оттогава връзките сред двете страни изпаднаха в най-лошото си положение от десетилетия, напомня Българска телеграфна агенция.

Конфронтацията сред Китай и Съединени американски щати би била злополука и за двете страни, по тази причина те би трябвало да възстановят методите за отбягване на недоразумения и неприятни преценки. Това е декларирал Си Дзинпин в диалога си с Байдън.

Си още веднъж съобщи, че съдействието е единственият вероятен избор и че двете страни би трябвало да уреждат разногласията си по градивен метод, се споделя в известието за диалога на китайската държавна телевизия.

По думите на китайския президент Пекин и Вашингтон би трябвало да възстановят другите механизми за разговор, с цел да схващат желанията на другия и да заобикалят недоразумения.

Пред Байдън Си изрази вяра, че Съединени американски щати ще се отнасят внимателно към въпросите, свързани с Тайван, Хонконг и Синцзян, които засягат суверенитета и териториалната целокупност на Китай, уточни китайската телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР