Американският президент Джо Байдън пристигна изненадващо в Киев за първи

...
Американският президент Джо Байдън пристигна изненадващо в Киев за първи
Коментари Харесай

Изненадваща визита на президента на САЩ Джо Байдън в Киев


Американският президент Джо Байдън дойде изненадващо в Киев за първи път от началото на войната в Украйна и дни преди първата годишнина от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна на 24-ти февруари 2022 година, оповестяват Би Би Си и Ройтерс.

" Днес съм в Киев, с цел да се срещна с президента Зеленски и да потвърдя нашия хладнокръвен ангажимент към демокрацията, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", написа Байдън в Twitter.



" Когато Путин стартира своята инвазия преди съвсем една година, той смяташе, че Украйна е слаба и Западът е разграничен. Мислеше, че може да ни надживее. Но той беше в неточност. През последната година Съединените щати построиха коалиция от народи от Атлантическия до Тихия океан, с цел да оказват помощ за отбраната на Украйна с невиждана военна, икономическа и филантропична поддръжка – и тази поддръжка ще продължи ", написа още Байдън.

Сирените за въздушна паника прозвучаха в украинската столица, до момента в който Байдън посещаваше Киев, само че нямаше известия за съветски ракетни или въздушни удари, съобщи Ройтерс.

Украинският президент Зеленски съобщи, че той и Джо Байдън са разискали доставката на оръжия с огромен обхват по време на изненадващата аудиенция на президента в Съединени американски щати в Киев. Зеленски акцентира, че визитата в Киев на Байдън е " изключително значим сигнал на поддръжка за всички украинци ".

В своя тирада Байдън похвали смелостта на Украйна по време на войната и означи, че е посетил Киев шест пъти, когато е бил вицепрезидент на Съединени американски щати.

" Знаех, че ще се върна ", сподели той.

Сирените за въздушна паника завиха, до момента в който Зеленски и Байдън бяха в Златовръхия манастир Свети Архангел Михаил "   на площад в центъра на Киев, където са сложени изгорели съветски танкове.

Джо Байдън уточни, че Украйна ще получи нов пакет от военна помощ в размер на 500 млн. $, като този следващ пакет ще бъде публично разгласен във вторник. Байдън също по този начин сподели, че новата военна помощ ще включва муниции за противовъздушните системи HIMARS.

" Ще разглася нова доставка на сериозно съоръжение, в това число артилерийски муниции, противобронови системи и радари за въздушно наблюдаване, с цел да помогнем за отбраната на украинския народ от въздушни бомбардировки “, означи Байдън в изказване, оповестено при идването му в Киев.

САЩ също по този начин ще разгласят повече наказания " против елити и компании, които се пробват да избегнат глобите или да попълнят военната машина на Русия “, се прибавя в изказването.

От Белият дом пък обявиха, че Джо Байдън ще разгласи още наказания против Русия и спомагателна военна поддръжка за Украйна.



Изненадващата аудиенция на Байдън в Киев е реалност единствено ден преди съветският президент Владимир Путин да направи огромно послание, което се чака да изложи задачите на Русия за втората година от нашествието, която той стартира на 24 февруари предходната година, отбелязва Ройтерс.

По-рано през днешния ден центърът на украинската столица Киев беше затворен за придвижване, което провокира клюки от локални медии, че президентът на Съединените щати е дошъл в града за необявено посещаване. Междувременно други източници оповестиха, че различен почитан американски чиновник може да е на посещаване в Украйна.

Според известия в медиите Съединени американски щати също са нараснали своята сигурност и военновъздушното наличие покрай границата на Украйна.
 

Джо Байдън би трябвало публично да посети Полша и да се срещне с президента на страната Анджей Дуда тази седмица преди годишнината от съветската офанзива против Украйна. Американският президент е подготвен да удостовери поддръжката си за Киев по време на пътуването.

Междувременно украинският президент Зеленски разгласява в своя акаунт в Telegram фотография, на която се ръкува с Байдън. 

" Джоузеф Байдън, добре пристигнал в Киев! Вашето посещаване е извънредно значим знак за поддръжка за всички украинци ", написа Зеленски.

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР