Американският президент Джо Байдън предупреди, че Саудитска Арабия ще понесе

...
Американският президент Джо Байдън предупреди, че Саудитска Арабия ще понесе
Коментари Харесай

Байдън се закани на Саудтиска Арабия заради петрола. Няма намерение да се среща с Путин

Американският президент Джо Байдън предизвести, че Саудитска Арабия ще понесе „ последици “ за това, че се опълчи на Вашингтон, като разгласи огромни съкращения на производството на нефт предходната седмица, съобщи.

Той даде обещание да преоцени връзките на Съединени американски щати с Рияд в разговори с Конгреса идващия месец.

 „ Няма да встъпвам в детайлности за това, което съм обмислил и какво имам поради. Но ще има последици “, сподели американският президент в изявление за Си Ен Ен във вторник вечерта. „ Когато Камарата на представителите и Сенатът се върнат на работа след междинните избори... ще има някакви последици “, сподели той.

Обещанието на Байдън да накаже Саудитска Арабия за нейния ход да понижи производството на нефт, което заплаши скок в цените, пристигна, откакто той омаловажи риска от бездънен спад в стопанската система на Съединени американски щати, макар че МВФ издаде мрачна прогноза за 2023 година

„ Не мисля, че ще има криза “, сподели Байдън за Съединени американски щати. „ Ако е по този начин, ще бъде доста лека криза. Тоест ще се преместим леко надолу “, добави той.

Байдън е подложен на възходящ напън от демократите в Конгреса да предприеме доста по-твърда позиция против Саудитска Арабия след ход, който мнозина във Вашингтон разчетоха като изменничество на дългогодишните стратегически и стопански връзки сред двете страни. Някои приканиха за вероятно преустановяване на множеството продажби на оръжие на Рияд, до момента в който други поддържат законодателство, ориентирано против петролните картели.

Президентът отбрани решението си да пътува до Саудитска Арабия през юли, където поздрави престолонаследника Мохамед бин Салман с докосване с пестник и сподели, че визитата не е за „ нефт “, а за проява, че Съединени американски щати „ няма да се отдалечат от Близкия Изток ".

Байдън също приказва обстойно и нашироко за войната на Русия в Украйна, която внезапно ескалира през последните дни с бомбардировките на Москва против няколко града в отговор на офанзивата против Керченския мост, свързващ Русия с Крим.

Байдън назова Владимир Путин „ разумен артист, който е позволил забележителна неточност в изчисленията си “. Според негоРусия ще употребява нуклеарни оръжия в Украйна.

Миналата седмица Байдън сподели, че се опасява, че рискът от нуклеарен „ Армагедон “ е най-високият от кубинската ракетна рецесия през 1962 година

Президентът също се опита да изясни какво е имал поради предходната седмица, когато загатна за допустимо „ оттегляне “ за Путин, което би разрешило деескалация: „ Ясно е, че той може да си тръгне, той може да си тръгне изцяло “.

Байдън сподели, че няма желание да се среща с Путин на срещата на върха на Г-20 идващия месец в Индонезия, само че може да го направи, в случай че бъде дискутирано освобождението американската баскетболистка Бритни Гринър, която е в затвор в Русия.

Тъй като до междинните избори остават по-малко от месец, Байдън подчертава върху постигнатото от неговата администрация в Съединени американски щати. Неговият невисок рейтинг на утвърждение е проблем за законодателите от Демократическата партия в идната конкуренция за места в Сената и Камарата на представителите.

„ Вижте какво направих. Назовете ми президент в новата история, който е приключил толкоз доста, колкото аз съумях през първите две години. Не е смешка “, сподели Байдън.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР