Американският президент Джо Байдън покани руския си колега Владимир Путин

...
Американският президент Джо Байдън покани руския си колега Владимир Путин
Коментари Харесай

Байдън позвъни на Путин с покана за Среща на върха

Американският президент Джо Байдън предложения съветския си сътрудник Владимир Путин на среща в телефонен диалог, извършен по самодейност на президентът на Съединени американски щати. 

Байдън предложил срещата да се организира в идващите месеци на неутрална територия, в трета страна и на нея да бъдат разисквани цялостния набор от въпроси сред двете страни, излиза наяве от публично известие за диалога сред двамата президенти,. 
По време на телефонния диалог двамата президенти са разискали " редица районни и световни въпроси ", в това число желанието на Съединените щати и Русия да водят стратегически разговор за непоклатимост по редица въпроси, свързани с контрола върху оръжията и нововъзникващите въпроси, свързани със сигурността, надграждайки върху разширението на Договора за разоръжаване.

Байдън е дал да се разбере, че Съединените щати ще не престават да отстояват твърдо своите национални ползи в отговор на дейностите на Русия, като киберпрониквания и интервенция в изборите. Освен това, той е удостоверил уговорката на Съединени американски щати в поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Байдън изразил угриженост от неочакваното струпване на съветска войска в окупирания Крим и по украинските граници и прикани Русия да деескалира напрежението. В същото време американският президент удостоверил и задачата си за създаване на " постоянни и предсказуеми връзки с Русия, съобразени с ползите на Съединени американски щати ".

Инициираният от Байдън телефонен диалог идва два дни откакто на 11 април американският държавен секретар  Антъни Блинкен съобщи, че в случай че Москва продължи с „ нападателни и безотговорни “ дейности, Байдън ще би трябвало да „ удържи думата си “ и да накара Русия да „ си заплати “. Според него Вашингтон е съществено угрижен за дейностите на Русия по границата с Украйна, където сега са съсредоточени повече съветски сили, в сравнение с по всяко друго време от 2014 година насам.

Поредното утежняване на обстановката в Донбас стартира в края на март. Украйна и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национални републики се упрекват взаимно в усилване на обстрела, осъществяване на разследващи действия и предислоциране на военна техника наоколо до границите. Министерството на защитата на Украйна упрекна Русия в усилване на военното си наличие покрай границите на страната. В отговор прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков сподели, че съветските войски са ситуирани в тези елементи на страната, където това е най-целесъобразно.

Пазарите реагираха положително на новината за телефонния диалог сред двамата водачи, който успокои страховете от идни нови наказания. Рублата понижи загубите си, насъбрани през първата половина на април и през днешния ден се възвърне до двуседмичен най-много,предаде Ройтерс.

Към 10:30 ч. московско (българско) време съветската валута нарастна с 0,3 на 100 до 75,73 рубли за $, а по-рано означи най-високата си стойност от 31 март до момента, разменяйки се при курс 75,4525 рубли за един $.

Пазарът одобри предлагането на Байдън да се срещне с Путин като знак за деескалация на засилилото се в последно време напрежение към обстановката в Източна Украйна, разясняват от съветската компания ВТБ Капитал. Водещите показатели на Московската фондова борса също се покачиха мощно в днешната ранна сесия, отбелязва и Българска телеграфна агенция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР