Американският президент Джо Байдън определи убийствата на османските арменци по

...
Американският президент Джо Байдън определи убийствата на османските арменци по
Коментари Харесай

Турция отговори на Байдън за арменския геноцид

Американският президент Джо Байдън дефинира убийствата на османските арменци по време на Първата международна война като " геноцид " в изказване, оповестено в събота, ставайки първият американски президент, който употребява този термин. Това ще е причина за изостряне на връзките с Турция.

" Спомняме си живота на всички починали в арменския геноцид от османската ера. Ангажираме се да предотвратим повтаряне на сходно безчовечие. Ние вършим това не с цел да хвърляме виновност, а с цел да подсигуряваме, че случилото се в никакъв случай не се повтаря ", подчертава Байдън.

Американският сенат одобри необвързваща резолюция още през 2019 година, признаваща арменския " геноцид ".

Турция назова потреблението на думата „ геноцид “ от президента Байдън, „ най-голямото изменничество към мира и справедливостта “.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че " Това изказване ще отвори дълбока рана, която подкопава взаимното ни доверие и другарство. "

„ Ясно е, че упоменатото изказване няма научно и правно съображение, нито е подкрепено с каквито и да било доказателства. По отношение на събитията от 1915 година не е изпълнено нито едно от изискванията, нужни за потреблението на термина „ геноцид “, който е строго дефиниран в интернационалното право “, се споделя в изказване на външното министерство.

В изказването се прибавя, че Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) удостоверява спорния темперамент на събитията от 1915 година, добавяйки, че Турция е предложила през 2005 година на арменска страна да сътвори взаимна комисия по история, с цел да се направи заслужено умозаключение в светлината на историческите обстоятелства този интервал. „ Въпреки че Армения не е дала отговор на това предложение, то към момента е на масата “, се споделя в изказването.

Директорът по връзките към президентството Фаретин Алтун, съобщи че " американските управляващи подценяват историята и се преценяват с настояванията на лобистите. Поради отношението на Вашингтон Турция е изправена пред " извънредно " печален ден във връзките си със Съединени американски щати. "

Подчертавайки, че тези събития би трябвало да бъдат разследвани от историци, представителя на президента, Ибрахим Калън предизвести, че изказването на Байдън се основава на неоснователни изказвания, които заплашват да навредят на напъните за нормализиране сред Турция и Армения.

" Нито едно от изискванията, посочени в Конвенцията за геноцида от 1948 година, не съществува, с цел да могат събитията от 1915 година да бъдат избрани по този начин ", сподели ръководителя на турския меджлис (парламент) Мустафа Шентоп. Той направи този коментар, до момента в който посещаваше гробовете в Анкара на дипломати и техните фамилии, убити от арменски терористични групи. При набези от арменски терористични групи като ASALA, почнали през 70-те години, 58 турски жители - в това число 31 дипломати и членове на техните фамилии - са убити, напомни Анадолската организация.

Говорителят на главната опозиционна републиканска национална партия Файк Йозтрак съобщи: „ Травмите, претърпени както от турци, по този начин и от арменци през 1915 година, не могат да бъдат преодолени посредством сходни изказвания, причиняващи ново напрежение, а с работа за стъпки по изцеление на общата болежка.

Председателят на " Добрата " партия Мерал Акшенер съобщи, че потреблението на термина " геноцид " ще навреди неизбежно на турско-американските връзки.

" Причината за нуждата от депортиране на арменците и потребностите и съображенията за националната сигурност, от които произтичат, би трябвало да се поясняват най-вече в подтекста на мрачните, кървави условия на Първата международна война, " съобщи ръководителят на Националистическото придвижване Девлет Бахчели.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР