Американският президент Джо Байдън обяви нова военна помощ за Украйна

...
Американският президент Джо Байдън обяви нова военна помощ за Украйна
Коментари Харесай

Байдън обяви нова помощ за Украйна от половин милиард долара на изненадваща визита в Киев

Американският президент Джо Байдън разгласи нова военна помощ за Украйна в размер на половин милиард $. Това е първата му аудиенция след съветската инвазия преди година. Тя не беше огласена авансово от съображения за сигурност.

С писък на сирени и при засилени ограничения за сигурност стартира необявеното посещаване на Джо Байдън в Киев. Блокираните от сутринта улици и известията на публични лица, че се чака значим посетител, без да уточнят кой е той, подхраниха спекулациите.

По обяд към този момент беше публично доказано, че в украинската столица е дошъл президентът на Съединени американски щати.



В Киев Байдън удостовери, че поддръжката на Вашингтон ще продължи, докато е належащо и разгласи нова помощ в размер на 500 милиона $.

" Заедно предоставихме близо 700 танка и хиляди бронирани машини, хиляда артилерийски системи, повече от 2 милиона боеприпаси, повече от 50 ракетни системи с огромен обхват, системи за противовъздушна и защита на кораби за отбраната на Украйна. Всичко това не включва спомагателните половин милион $, които разгласяваме с вас през днешния ден ", уточни Джо Байдън, президент на Съединени американски щати.

В взаимното изказване с Байдън Володимир Зеленски съобщи, че " демократичният свят би трябвало да завоюва тази историческа борба ".

" Точно в този момент подобен пакет е категоричен сигнал, че съветските опити да завоюват нямат късмет. Заедно ще защитим нашите градове и нашия народ от терора на Русия и мощно ще подкрепим стремежа си към успеха ", сподели Володимир Зеленски, президент на Украйна.



Посещението на Байдън в Киев става единствено ден преди съветският президент Владимир Путин да направи огромно послание, в което се чака да изложи задачите на Русия за втората година от нашествието.

" Когато преди година говорихме по телефона, беше късно през нощта във Вашингтон и доста ранно утро тук, в Киев. Руските самолети бяха в небето, а съветските танкове минаваха границата. Казахте ми, че можете да чуете детонациите, в никакъв случай няма да не помни това. Спомням си го ясно, тъй като ви попитах какво мога да направя, по какъв начин да оказа помощ. А вие отговорихте, изтъквам: " Съберете международните водачи и поискайте от тях поддръжка за Украйна ", описа Джо Байдън.



Снимки: БГНЕС

Володимир Зеленски дефинира визитата на американския президент в Киев като най-важната аудиенция в историята на връзките сред Съединени американски щати и Украйна. Той акцентира, че поддръжката на Съединени американски щати за Украйна е от първия ден на войната и благодари персонално на президента Байдън.

" Това е исторически миг за нашата страна. Много е значимо да можем да предоставим елементи за обстановката на бойното поле. Но мисля, че е доста значимо също да приказваме за украинците и за американците, за този сложен за обществата ни интервал. И за това какво би трябвало да създадем, с цел да спрем войната, да имаме триумф в тази война, да създадем Украйна по-силна и по какъв начин да спечелим тази година ", сподели Володимир Зеленски.

В Киев Джо Байдън се срещна с първата дама Олена Зеленска и посети възпоменателната стена, на която са портретите на хилядите бойци, починали след анексирането на Крим през 2014 година Визитата на Байдън съответствува с отбелязването на годишнина от антиправителствените митинги преди 9 години, провокирали рухването на близкия до Кремъл тогавашен президент Янукович.

От украинската столица Байдън отпътува назад към Полша, където през днешния ден по проект трябваше да има срещи с полския си сътрудник Анджей Дуда.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР