Американският президент Джо Байдън обяви нов пакет от военна помощ

...
Американският президент Джо Байдън обяви нов пакет от военна помощ
Коментари Харесай

Зеленски си тръгва от Вашингтон с нов пакет военна помощ за $325 млн.

Американският президент Джо Байдън разгласи нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 325 млн. $, който ще включва системи за противовъздушна защита и други оръжия, които да оказват помощ на Киев да посрещне идната зима.

Новината заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и беше оповестена по време на визитата на Зеленски във Вашингтон. Той посети Белия дом, Пентагона и Конгреса и приключи деня си с прочувствена тирада в Националния списък в четвъртък вечерта, в която благодари на американците за поддръжката на страната му в съветската война.

Речта беше произнесена, откакто президентът Байдън и първата дама Джил Байдън посрещнаха Зеленски за третото му посещаване в Белия дом. Администрацията на Байдън търси утвърждението на Конгреса за спомагателна помощ за Украйна в размер на 24 милиарда $, само че разгласи, че Съединени американски щати ще изпратят в страната " повече артилерия, повече муниции или противотанкови оръжия ".

" Американският народ е твърдо решен да направи всичко допустимо, с цел да подсигурява, че светът е с вас. Това е нашата основна цел ", увери Байдън украинския си сътрудник.

През идната седмица се чака в Украйна да бъдат доставени първите американски танкове Abrams. Пентагонът разгласи, че " всичко върви по график " по доставките на бойната техника. Преди месеци Съединени американски щати дадоха обещание да изпратят в Украйна 31 свои бойни танка M1 Abrams на приблизителна стойност от 400 млн. $, с цел да оказват помощ на украинската опозиция да отвърне на съветското нахлуване.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че съгласно него танковете са от решаващо значение за попълване на военната техника на страната му. Киев имаше и друго искане - даването на армейски тактически ракетни системи (ATACMS), само че към този миг Вашингтон не се ангажира с решение по въпроса.

Новият пакет американска помощ идва в миг, когато един от най-близките и най-гласовити съдружници на Украйна - Полша, съобщи, че ще спре да изпраща нови оръжия на Киев. Това е сериозен поврат, който заплашва да скапе стратегическите връзки на Европа с украинската страна. Решението идва след седмица напрежение сред двете страни по друга тематика - възбраната за импорт на украинско зърно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР