Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ ще защитят Тайван

...
Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ ще защитят Тайван
Коментари Харесай

Байдън: САЩ ще защитят Тайван, ако Китай атакува

Американският президент Джо Байдън разгласи, че Съединени американски щати ще защитят Тайван при положение на китайска офанзива, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Това е задължението, който поехме. Съгласни сме с " политиката на обединен Китай " *. Подписали сме се под тази политика, както и под всички произлизащи от нея съглашения.

Самата мисъл, че статутът на острова може да бъде изменен по силов метод, е изцяло неприемлива ", сподели Байдън по време на конференция в Токио с японския министър председател Фумио Кишида.

Държавният глава добави, че Пекин си играе с огъня, като изпраща бойна авиация наоколо до въздушното пространство на острова.

Според Байдън няма да се стигне до китайска инвазия в Тайван.

" Ако това стане, това ще бъде следващото деяние, сходно на това, което се случи в Украйна ", уточни той.

Неназован формален представител на Белия дом съобщи пред Ройтерс, че няма смяна в американската политика.

" Както и президентът сподели, политиката ни не се е трансформирала ", сподели той. " Той удостовери нашата политика на обединен Китай, както и задължението ни към мира и стабилността в региона на Тайванския пролив.

Потвърди и уговорката ни по Закона за връзките с Тайван да предоставим на Тайпе военни средства, с цел да се брани. "

---

* Политика на обединен Китай - политика, упражнявана от Съединени американски щати и голям брой други най-вече западни страни. Те публично поддържат дипломатически връзки единствено с една от двете китайски страни - КНР. На процедура обаче страните, които съблюдават " политиката на обединен Китай ", третират Тайван като самостоятелен индивид. Страни като Никарагуа, които съблюдават " правилото на обединен Китай ", напълно поддържат позицията на Пекин - де юре и де факто не признават острова за независима дъжава.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР