Американският президент Джо Байдън не съжалява за думите си, че

...
Американският президент Джо Байдън не съжалява за думите си, че
Коментари Харесай

Морален гняв. Байдън защити думите си, че Путин не може да остане на власт

Американският президент Джо Байдън не съжалява за думите си, че съветският президент Владимир Путин "не може да остане на власт ". С това изказване обаче той не е имал поради, че Съединени американски щати целят промяна на режима в Русия, а е изразил "моралния си яд ". Това сподели самият Байдън в понеделник.

Пояснението се отнася до думите, които той насочи по време на визитата си в полската столица Варшава на 26 март. Коментарът му тогава провокира безпокойствие и беше интерпретиран като апел за промяна на режима в Русия. Впоследствие от Белия дом прецизираха, че Байдън е желал да каже, че "Путин не би трябвало да бъде оставен да упражнява властта си върху своите съседи или върху района ".

В понеделник американският президент опита в допълнение да обясни думите си, като сподели, че те са били израз на "морален яд ", а не на евентуална нова американска политика по отношение на Русия. По думите му той е реагирал на държание, "което кара целия свят да се пита - "Боже мой, какво прави този човек? ".

По-рано същия ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков дефинира изказването на Байдън от 26 март като "без подозрение обезпокоително ".

"Никой не има вяра, че говорех за събаряне на Путин ", уточни в отговор Байдън. "Последното нещо, което желая да направя, е да стартира сухопътна война с Русия ".

Американският президент добави, че репликата му е била провокирана от прочувствена среща със фамилии, разселени поради нахлуването на Русия в Украйна. Руската инвазия стартира на 24 февруари, като от този момент до момента 10 милиона души или близо една четвърт от популацията на Украйна са били. От тях повече от 3,5 милиона, най-вече дами и деца, са бежанци в чужбина.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР