Американският президент Джо Байдън нарече китайския президент Си Дзинпин диктатор

...
Американският президент Джо Байдън нарече китайския президент Си Дзинпин диктатор
Коментари Харесай

Първи искри след срещата на върха: Байдън отново нарече Си диктатор, Пекин реагира остро

Американският президент Джо Байдън назова китайския президент Си Дзинпин " деспот " малко след вчерашната им срещата край Сан Франциско и единствено дни откакто сподели, че би желал да усъвършенства информационните канали посредством директна телефонна линия сред двамата, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

" Той е деспот в смисъл, че ръководи страна, която е комунистическа и е с форма на ръководство изцяло друга от нашата ", сподели Байдън на конференция след срещата.

Байдън назова Си " деспот " и през юни, откакто Съединени американски щати смъкнаха хипотетичен китайски шпионски балон няколко месеца по-рано. Говорител на китайското външно министерство назова тогава изявлението на Байдън " неуместно и безконтролно ".

Китайското външно министерство реагира остро и на днешния коментар на Байдън за Си Дзинпин, наричайки го извънредно неправилна и безотговорна политическа операция, показва Ройтерс.

" Винаги ще има злонамерени хора, които да се опитат да вбият чеп в китайско-американските връзки, само че няма да съумеят ", сподели на конференция говорителката на министерството Мао Нин.

Байдън и Си не бяха се виждали и не бяха разговаряли от срещата на върха на остров Бали предишния ноември, показва ДПА.

Малко преди срещата в Калифорния Байдън сподели, че би желал " да върне връзките в обикновено русло, да комуникира (със Си Дзинпин) и да може да вдигне телефона и да беседват в миг на рецесия ".

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай от дълго време са доста напрегнати поради американските стопански наказания против Пекин и опасенията на Запада, че китайската войска може да нахлуе в Тайван.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР