Американският президент Джо Байдън изрази твърда подкрепа за приемането на

...
Американският президент Джо Байдън изрази твърда подкрепа за приемането на
Коментари Харесай

Байдън подкрепя Финландия и Швеция за НАТО

Американският президент Джо Байдън изрази твърда поддръжка за приемането на Финландия и Швеция в НАТО на среща с техните водачи. Процесът обаче наподобява по никакъв начин няма да елементарен. Ден след подаването на кандидатурите турският президент Реджеп Ердоган удостовери, че е срещу приемането на двете северни страни в Алианса.

Джо Байдън побърза да одобри в Белия дом финландския президент Саули Ниинистьо и шведския министър председател Магдалена Андершон, с цел да изрази цялостна поддръжка за приемането на страните им в НАТО. След срещата той посочи, че участието на двете северни страни ще увеличи сигурността на Алианса.

" Швеция и Финландия имат мощни демократични институции, мощни армии, мощни и транспарантни стопански системи. Умеят и да преценят какво е вярно. Отговарят на всички условия на НАТО и дори ги надвишават ", сподели Байдън.

Финландският президент разяснява трудността пред кандидатурите, което при започване на седмицата изненада съдружниците.

" Като съдружници ще се ангажираме със сигурността на Турция, както и тя с нашата. Ние осъждаме тероризма и се борим интензивно с него. Готови сме да обсъдим всички съображения на Турция срещу нашето участие по открит и градивен метод ", сподели Саули Ниинистьо, президент на Финландия.

Турция отхвърля приемането на Финландия и Швеция, защото те дават леговище на хора, свързани с ПКК и сирийските Сили за отбрана на народа, считани от Анкара за терористи. Това излиза наяве от видео, оповестено в профила на президента Ердоган в Туитър.

" Казахме на съдружниците, че ще кажем " не " на влизането на Финландия и Швеция в НАТО ", споделя Ердоган.

Турция е блокирала началото на договарянията по двете кандидатури, оповестяват източници, представени в западната преса. Пред посланиците на страните от НАТО е посочено, че първо би трябвало да се решат някои проблеми. Това ще стане, защото Турция е значим съдружник, увери Йенс Столтенберг по време на аудиенция в Копенхаген.

" Поддържаме връзки с Финландия, Швеция, Турция и всички съдружници. Няма да изпадам в детайлности, само че ние преглеждаме изразените от Турция опасения ", сподели Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.

Столтенберг посочи, че измежду съдружниците от време на време има разлики, само че има и опит в намирането на решения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР