Американският президент Джо Байдън и председателят на ЕК Урсула фон

...
Американският президент Джо Байдън и председателят на ЕК Урсула фон
Коментари Харесай

САЩ и ЕС търсят разбирателство за климата - и единен фронт срещу Китай

Американският президент Джо Байдън и ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен се договориха за серия от стъпки по отношение на комерсиалния им спор им за дотациите за чисти технологии. Това стана по време на среща в Белия дом в петък, оповестява " Politico ".

Двамата водачи насочиха взаимно изказване, в което се споделя, че двата съюза " неотложно " ще стартират договаряния за подсилване на веригите за доставка на т.нар сериозни минерали, които се употребяват в електрическите транспортни средства (EV).

Идеята е да се разреши на фирмите от Европейски Съюз да се възползват от основни данъчни облекчения за електрически автомобили, планувани в американския закон за климата. Той планува тласъци за закупуване на транспортни средства, в случай че те са създадени значително в Съединени американски щати. От своя страна, Вашингтон ще понижи световната си взаимозависимост от Китай по отношение на материалите, нужни за чисти технологии.

Правителствата ще стартират и " разговор за прозрачността на дотациите " и ще дефинират краен период за привършване на договарянията по стандартите за поощряване на производството на стомана и алуминий с по-малко въглеродни излъчвания.

Посланието на Байдън и фон дер Лайен беше, че без значение от разликите, които към момента могат да имат в опитите си да поддържат личните си промишлености за чиста сила, Съединени американски щати и Европа би трябвало да се оправят с една и съща опасност - Китай, световният водач в тази промишленост.

Представители на Белия дом обявиха, че възнамеряват да се съветват с членове на Конгреса и работен групи по отношение на договарянията с Европейската комисия за материалите за електрически автомобили.

Фон дер Лайен и други европейски водачи показаха противоречие със тласъците в Закона за понижаване на инфлацията, който Байдън подписа през август и който е в интерес на създаваните в Съединени американски щати електрически транспортни средства. Законодателството планува, че с цел да могат американските консуматори да употребяват данъчен заем в размер до 7500 $ при закупуване на електрически автомобил, батерията на електрическия автомобил би трябвало да съдържа най-вече минерали от Съединени американски щати или страна, с която Съединени американски щати имат съглашение за свободна търговия.

Европейската комисия частично реагира, като започва собствен личен промишлен проект за зелена договорка. Очаква се мярката да улесни доста прокарването на дотации за зелени промишлености и обединяването на планове в целия Европейски Съюз.

В изказването си Байдън и фон дер Лайен приказваха за съдействие и акцентираха " непазарните политики и практики " на Китай при оповестяването на разговор за чистата сила. Изявлението им е известно отклоняване от икономическите и комерсиалните паники, които преобладаваха в връзките сред тях през последните няколко месеца.

Двете страни също по този начин ще съгласуват ползите си, с цел да се опълчват на Русия и войната ѝ в Украйна. Те остават ангажирани да подсигуряват, че " Украйна ще има нужната сигурност, икономическа и филантропична поддръжка толкоз дълго, колкото е належащо ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР