Американският президент Джо Байдън и първата дама Джил Байдън ще

...
Американският президент Джо Байдън и първата дама Джил Байдън ще
Коментари Харесай

Байдън ще посети Хавай в понеделник, за да се срещне с оцелели от пожарите на остров Мауи

Американският президент Джо Байдън и първата дама Джил Байдън ще посетят Хавай в понеделник, с цел да се срещнат от близко с вредите от смъртоносните пожари, опустошили курортния град Лахайна, заяви Белият дом, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Байдън ще се срещне със спасители и оживели, както и с федерални, щатски и локални чиновници, уточни в изказване Белият дом.

Пожарите на хавайския остров Мауи лишиха живота на минимум 106 души, принудиха десетки хиляди локални поданици и туристи да се изтеглят от острова и унищожиха историческия курортен град Лахайна – някогашна столица на Кралство Хавай.

В последните дни Байдън е подложен на яростни рецензии от съперниците си измежду републиканците и консервативни коментатори, че не прави нищо, с цел да помогне на потърпевшите от огнената буря.

Това е най-смъртоносният пожар в Съединени американски щати от повече от един век. Големият остров на Хавай се бори също с пожари, които обаче не лишиха човешки животи.

Следва изброяване на някои забавни обстоятелства за пожарите на Хаваите:

ПРОДЪЛЖАВАТ ЛИ ДА ГОРЯТ ПОЖАРИТЕ НА МАУИ?

Екипите на пожарната към момента се борят с обособени огнища. Най-големият пожар в Лахайна беше овладян на 85 % до тази заран, откакто изпепелил 880 хектара, оповестиха управляващите на окръг Мауи и прибавиха, че няма дейни закани. По-малките пожари в други региони са локализирани на 100 % или потушени.

Огънят е унищожил или развалил повече от 2200 здания, 86 % от тях жилищни, оповестиха чиновници. Федералната работа за изключителни обстановки пресмята, че вредите в Лахайна възлизат на 5,5 милиарда $.

СРАВНИМ ЛИ Е БРОЯТ НА ЖЕРТВИТЕ СПРЯМО ДРУГИ ПОЖАРИ?

Пожарът на остров Мауи е най-смъртоносният пожар в Съединени американски щати от 1918 година насам, когато пожарът в Клокет, в северната част на щата Минесота, който бушува повече от четири дни, лишава живота на 453 души, оповестява Националната асоциация за противопожарна отбрана. Най-смъртоносният горски пожар в историята на Съединени американски щати е пожарът в Пещигоу, щата Уисконсин, през 1871 година, при който умират 1152 души.

Пожарите на Хаваите са най-смъртоносното злополучие на островите след цунамито през 1960 година, което убива 61 души, година откакто Хавайските острови стават щат на Съединени американски щати.

КАК СА ИЗБУХНАЛИ ПОЖАРИТЕ?

Причините за пожарите към момента не са открити. Националната метеорологична работа беше издала предизвестия за мощни ветрове и изсъхнало време на Хаваите – все условия, удобни за горски пожари.

Близо 85 % от горските пожари в Съединени американски щати са породени от хора, сочат данни на Службата по горите на Съединени американски щати. Естествените аргументи включват мълнии и вулканична активност.

На Хавайските острови по-малко от 1 % от пожарите се дължат на естествени аргументи, показва Елизабет Пикет, изпълнителен шеф на Организацията за преодоляване на горските пожари на Хаваите.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА СПЕЦИАЛНО ОБУЧЕНИ КУЧЕТА

До 20 особено подготвени кучета са били употребявани от екипите за търсене на човешки остатъци и са претърсвали квартал по квартал пепелището. Екипите са обхванали единствено 27 % от зоната на бедствието, съобщи губернаторът на Хавай Джош Грийн.

Между 80 и 90 % от зоната на бедствието би трябвало да бъде претърсена до края на седмицата.

Всяко куче, което минава интензивна едногодишна подготовка преди да бъде готово за задачи, може да претърсва до няколко десетки изгорели домове дневно. Кучетата, които работят на местата на пожарите, са подготвени да откриват обгорели човешки остатъци и могат да разграничават човешки остатъци от тези на домашни любимци и други животни.

Специално подготвените кучета лягат на земята, откакто открият човешки остатъци. Те са подготвени да алармират на водачите, че са попаднали на остатъци, без да се доближават до тях.

Някои от кучетата са обучавани на терен, по време на смъртоносните горски пожари в Калифорния през последните години, като да вземем за пример в Парадайз, при който починаха 86 души, показва Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР