Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Дзипин

...
Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Дзипин
Коментари Харесай

Световни медии след срещата на върха: Размразяване, но недоверието остава

Американският президент Джо Байдън и китайският му сътрудник Си Дзипин се споразумяха да възобновят военната връзка, което да помогне за понижаване на напрежението сред двете страни, написа в заглавие в. " Вашингтон пост ".

Споразумението има за цел да възвърне основни военни канали повече от година, откакто Пекин ги прекъсна ядосан от визитата на тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван през август 2022 година

Байдън и Си се договориха също по този начин да засилят съдействието в региона на битката с опиатите за облекчение на рецесията с фентанила в Съединени американски щати. Макар и скромни по мащаб, двете съглашения са необичаен знак за съдействие сред двете най-влиятелни страни в света, които са на разнообразни позиции във връзка с търговията, кибернетичната и морската сигурност, правата на индивида и редица други наболели въпроси, показва американското издание.

Лидерите на Съединени американски щати и Китай се договориха също по този начин да възобновят договарянията за климата след дългогодишна пауза и да се оправят с потока на химически прекурсори от Китай, които се употребяват за производството фентанил.

И двамата водачи изглеждаха решени да понижат напрежението в връзките си, защото се борят с вътрешни и световни провокации. След срещата Си назова американско-китайските връзки най-важните двустранни връзки в света, представен от организация Синхуа, като добави, че двете страни би трябвало да дадат образец за съдействие сред международните сили.

На собствен ред Байдън означи, че двамата със Си се познават от повече от десетилетие, още от времето, когато и двамата са били вицепрезиденти, като съобщи, че двамата знаят по какъв начин да работят дружно.

В връзките сред двамата водачи обаче към момента личаха признаци на съмнение. На въпроса дали има доверие на Си, Байдън отговори: " Доверявам се, само че ревизирам, както гласи една остаряла сентенция ".

Въпреки многочислените противоречиви моменти и Байдън, и Си имат съображение да се опитат да размразят връзките. Байдън от дълго време се притеснява, че една неверна стъпка може да докара до ескалация, която никоя от страните не желае, а американски публични лица акцентират нуждата двете страни да имат отворена линия за връзка, с цел да се предпазят от сходна възможност, разяснява " Вашингтон пост ".

Правителството на Байдън дефинира Китай като най-сериозното дълготрайно стратегическо предизвикателство пред Съединени американски щати и даде приоритет на построяването на връзки с страните от Индо-тихоокеанския район, с цел да сътвори защитна стена против Пекин. Китай следи деликатно засилените партньорства на Съединени американски щати с страни като Япония, Австралия, Индия и Виетнам и се усеща заплашен от тях, настояват американски чиновници.

Заредената с високи залози среща на върха сред Джо Байдън и Си Дзинпин идва година след предходната им персонална среща, написа в заглавие друго американско издание " Политико ".

По-рано през днешния ден Байдън акцентира високия
залог на срещата, която се организира в заобиколено от маслинова горичка имение в предградие на Сан Франциско, като съобщи, че " светът " следи изхода ѝ. Отношенията сред Вашингтон и Пекин ще бъдат определящи в продължение на десетилетия, само че те мощно се утежниха на фона на възходящата опасност от боен спор сред двете най-големи стопански системи в света, поради което те се намират в най-ниската си точка от половин век насам, отбелязва " Политико ".

Но зад повърхността на любезността, демонстрирана на срещата от двамата водачи, прозираха и дълбоки различия по основни двустранни въпроси. Си изиска от Съединени американски щати да " спрат да въоръжават Тайван ", заяви Синхуа. Той също по този начин съобщи, че " обединяването " на самоуправляващия се остров с Китай е " неизбежно ". Байдън съобщи, че американската политика във връзка с Тайван не се е трансформирала.

Байдън приветства напредъка след диалозите си със Си Дзинпин, само че Тайван към момента остава противоречива тематика сред двете страни, написа в заглавие в. " Гардиън ".

Според китайското външно министерство резултатите от срещата са спорни, а Си е заел твърда позиция във връзка с Тайван.

След повече от четири часа диалози в имението " Филоли " край Сан Франциско срещата не е сближила Съединени американски щати и Китай по въпроса за ориста на Тайван, като Си е декларирал на Байдън, че това е " най-големият и евентуално рисков въпрос в връзките сред Съединени американски щати и Китай ".

Си сподели, че е видял отчети и оценки в Съединени американски щати, съгласно които Китай възнамерява да предприеме военни дейности против Тайван до избрана година, и изрази раздразнението си от тези отчети, като означи, че няма такива проекти и че никой в китайското държавно управление не е приказвал с него за сходно нещо.

Съединени американски щати и Китай се споразумяха да си сътрудничат в битката с наркотрафика и да открият нови пътнически полети сред двете страни, написа в заглавие в. " Файненшъл таймс ".

Си Дзинпин сподели, че двете страни са се споразумели за основаване на китайско-американска работна група за съдействие в битката с опиатите.

През последните три години напрежението сред Съединени американски щати и Китай ескалира по редица въпроси. Вашингтон е все по-обезпокоен от военната интензивност на Китай към Тайван, за бързото разширение на нуклеарния боеприпас на Пекин за политиката му към уйгурите в Синдзян.

Китай изрази възражения по отношение на контрола върху износа на Съединени американски щати и други ограничения, предопределени да лимитират достъпа му до модерни американски технологии, като да вземем за пример чипове за квантови калкулации и изкуствен интелект, които имат и военно приложение.

Преди срещата американски чиновници означиха, че въпреки да се чака подписването на съглашения, същинската ѝ цел е да се поддържат отворени каналите за връзка, с цел да се предотвратят неправилни преценки и да се избегне спор.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР