Американският президент Джо Байдън и израелският премиер Яир Лапид се

...
Американският президент Джо Байдън и израелският премиер Яир Лапид се
Коментари Харесай

Лидерите на САЩ и Израел съвместно обещаха да не допуснат Иран до ядрено оръжие

Американският президент Джо Байдън и израелският министър председател Яир Лапид се ангажираха през днешния ден да не позволен Иран да се снабди с нуклеарно оръжие, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията дефинира взаимното заричане като демонстрация на единение сред съдружници, които от дълго време са разединени във връзка с дипломацията с Техеран.

Ангажиментът, който е част от Ерусалимската декларация във връзка първото посещаване на Байдън в Израел в качеството му на президент, последва думите му пред локална телевизия, че е подготвен да употребява " в краен случай " мощ против Иран - явна стъпка в посока на приемане на апелите на Израел Техеран да бъде одобряван за " действителна военна опасност " от страна на международните сили.

Съединени американски щати и Израел от години поотделно вършат завоалирани изказвания за допустима превантивна война с Иран, който отхвърля да се пробва да се снабди с нуклеарни оръжия, отбелязва Ройтерс. Днешната декларация, изпратена до медиите преди формалната й сключване, удостоверява поддръжката на Съединени американски щати за Израел да разполага с районно военно преимущество и да е кадърен " да се пази самичък ".

" Съединени американски щати акцентират, че неразделна част от това заричане е задължението в никакъв случай да не бъде разрешено на Иран да се снабди с нуклеарно оръжие и че са подготвени да употребяват всички детайли на националната си мощност, с цел да подсигуряват този резултат ", написа още в текста.

През 2015 година Иран подписа интернационално съглашение за ограничение на нуклеарните си планове с капацитет за произвеждане на бомби. През 2018 година тогавашният американски президент Доналд Тръмп се отхвърли от пакта, който дефинира като несъответстващ - отдръпване, което беше приветствано от Израел.

Оттогава Иран усили някои нуклеарни действия, оказвайки напън върху международните сили да стартират с него договаряния във Виена. Сега Израел споделя, че би подкрепил ново съглашение с по-строги условия и ограничавания за Иран. Техеран обаче се опълчва на по-нататъшни рестрикции.

" Единственото нещо, което е по-лошо от в този момент съществуващия Иран, е Иран с нуклеарни оръжия, и в случай че може да се върнем към договорката, ще можем да ги накараме да я съблюдават ", съобщи Байдън пред израелската телевизия през вчерашния ден.

Декларацията също по този начин може да даде коз в ръцете на Байдън, когато на следващия ден се насочи към Саудитска Арабия. Рияд има свои лични терзания по отношение на Техеран и американският президент се надява да ги употребява за саудитско-израелско доближаване под егидата на Съединени американски щати.

По-рано през днешния ден Байдън сподели пред кореспонденти, че с Лапид са разискали " какъв брой значимо е, от моя позиция, Израел да бъде изцяло интегриран в района ". Израелският министър председател от своя страна съобщи, че пътуването на американския президент до Саудитска Арабия е " извънредно значимо за Израел ".

Ерусалимската декларация в допълнение ангажира Съединени американски щати и Израел да си сътрудничат по планове в региона на защитата като лазерни прехващачи на ракети, както и в региона на гражданските технологии.

Съединени американски щати са отворени за безплатно даване на средства за защитата на Израел, се споделя в изказването, с което Вашингтон удостоверява интереса си към обновяване на договарянията за решение посредством две страни на израелско-палестинския спор.

" Имаме положително начало за една дълга, по Божията апелирам, връзка ", обърна се Байдън към Лапид.

АП дефинира този коментар като израз на поддръжка преди следващите предварителни парламентарни избори в Израел, които ще бъдат създадени през ноември.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР