Американският президент Джо Байдън и директорката на базирания във Вашингтон

...
Американският президент Джо Байдън и директорката на базирания във Вашингтон
Коментари Харесай

Георгиева очаква силен растеж, Байдън с призив срещу корупцията 

Американският президент Джо Байдън и директорката на основания във Вашингтон Международен валутен фонд Кристалина Георгиева насочиха ясни послания към участниците в срещата на върха на самодейността " Три морета ", чийто хазаин на 8 и 9 юли е София.

Извън любезностите към домакина - българския президент Румен Радев, от видеообръщението на Байдън сигурно следва да бъде откроен апелът му към премахване на корупцията в района.

" Демокрациите би трябвало да потвърдят, че могат да работят за народите си, да се влага в добра инфраструктура по транспарантен метод, в това число и по вашата самодейност да се изкорени корупцията, като работите дружно, ще укрепите суверенитета, ще се укрепи енергийната сигурност, а всички жители на района ще могат да се конкурират и да процъфтяват в 21 век, с цел да може светът да е по-сигурен, да няма страни, които саботират други посредством кибер офанзиви ", съобщи американският държавен глава.

Подкрепата на Съединени американски щати към самодейността има и финансови измерения. През октомври 2020 година например Бордът на Корпорацията за финансиране на интернационалното развиване (DFC) на Съединени американски щати реши да внесе 300 млн. $ в Инвестиционния фонд " Три морета ", чийто капитал е над 1.2 милиарда евро.

Оптимизмът на МВФ

Икономическият напредък в района бе главният акцент в изявлението на шефа на МВФ Кристалина Георгиева.

" Икономиките на страните от района на Трите морета не престават да реализират по-добри резултати от тези на западноевропейските си съседи.  В интервала 2015-2019 г. те означават междинен годишен растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,8 %, което е съвсем два пъти повече от темпа на напредък на ЕС-15. Тези по-добри резултати се резервираха и в най-лошите времена през предходната година, когато COVID-19 провокира дълбока криза в целия свят.  Икономиките на страните от района на Трите морета се свиха със приблизително 4 %, до момента в който в Западна Европа свиването беше към два пъти по-голямо. В вероятност, дванайсетте стопански системи са на път да възстановят равнището на Брутният вътрешен продукт от 2019 г. до края на тази година и да продължат да понижават разликата в приходите в средносрочен проект, като до 2025 година ще порастват с към 1,2 % годишно повече от стопанските системи на ЕС-15 ", регистрира Георгиева.

Кристалина Георгиева акцентира, че МВФ скоро ще вземе решението за ново систематизиране на специфични права на тираж в размер на 650 млрд. $, което ще способства за увеличение на запасите.

" Може би си коства да помислите за способи да употребявате това в допълнение пространство по най-хубавия метод за осъществяване на задачата на самодейността „ Три морета “, която възнамерявате да следвате ", уточни тя. 

Задокеанската връзка

Подкрепа към самодейността заявява и президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

" Тази самодейност обгръща съвсем половината държави-членки на Европейски Съюз, само че както видяхте доскоро, тя има връзка и оттатък океана, както се чу от изявлението на президента на Съединени американски щати. Важно е, че укрепваме нашите връзки. Германия с неспокойствие чака укрепването на нашето съдействие ", заяви Щайнмайер.

По думите му всички сме изправени пред едни и същи огромни провокации: да се насърчи икономическото възобновяване след Ковид-19, да се форсира зелена цифрова трансформация и да обединим напъните си да поддържаме интернационалния ред.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР