Американският президент Джо Байдън е в Белфаст, откъдето започна 4-дневното

...
Американският президент Джо Байдън е в Белфаст, откъдето започна 4-дневното
Коментари Харесай

Джо Байдън разговаря в Белфаст с британския премиер Риши Сунак

Американският президент Джо Байдън е в Белфаст, откъдето стартира 4-дневното му посещаване в Северна Ирландия и Република Ирландия. Повод за визитата е 25-годишнината от Споразумението от Разпети петък, което поставя завършек на кървавия спор сред католици и протестанти.

Байдън беседва с премиера Риши Сунак и водачите на Северноирландските партии. Обсъден е бил икономическият прогрес след подписването на съглашението. Байдън произнесе тирада в Университета на Ълстър.



След Белфаст, президентът, който се гордее с ирландските си корени, ще пътува до Дъблин и ще прегледа домовете на предците си. Визитата на Байдън е придружена от драконовски ограничения за сигурност.

" Това не е смешка! Поколение след потомство, вашата история е и наша история и още по-важното - вашето бъдеще е бъдещето на Америка. Днес Белфаст е туптящото сърце на Северна Ирландия с невиждани стопански благоприятни условия и вложения от Обединеното кралство, Ирландия и Съединени американски щати. Простата истина е, че мирът и икономическите благоприятни условия вървят ръка за ръка. 25 години след Споразумението от Разпети петък брутният вътрешен артикул на Северна Ирландия се удвои ", съобщи Джо Байдън, президент на Съединени американски щати.



фотоси: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР