Американският президент Джо Байдън е изразил пред руския си колега

...
Американският президент Джо Байдън е изразил пред руския си колега
Коментари Харесай

Дълбока загриженост. Байдън и Путин разговаряха малко над два часа

Американският президент Джо Байдън е изразил пред съветския си сътрудник Владимир Путин „ дълбока угриженост “ поради скупчването на бойци и военна техника в региона на руско-украинската граница. Двамата организираха видеоконферентен диалог във вторник, който продължи малко повече от два часа.

По време на виртуалната им среща Байдън е предизвестил Путин, че Съединени американски щати и съдружниците им „ ще отговорят със мощни стопански и други ограничения при положение на военна ескалация “.

Това излиза наяве от изказване на Белия дом, публикувано до медиите във вторник вечерта. Видеоконферентният диалог сред двамата президенти беше техният трети подред. Засега от Кремъл не популяризират информация за извършената среща.

Вашингтон се стреми да възпира Русия от възможна инвазия в Украйна, до момента в който Москва търси гаранции, че някогашната руска република няма да стане член на НАТО.

Путин неведнъж разказва разширението на алианса или разполагането на офанзивни ракетни качества в Украйна като „ алена линия “. По отношение на ултиматумите на Москва Байдън споделя, че няма да одобри „ ничия алена линия “.
 Владимир Путин по време на онлайн срещата си с Джо Байдън
Нито Кремъл, нито Белият дом разкриха детайлности от диалога им незабавно след неговия край. От формалната информация на Вашингтон излиза наяве, че Байдън първо се е обадил на водачите на Англия, Франция, Германия и Италия след онлайн срещата на върха.

Видео, оповестено от Кремъл при започване на диалог им, демонстрира по какъв начин двамата водачи се усмихват, до момента в който се поздравяват взаимно.

Преди ден представителят на Путин Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти, че „ несъмнено, [дневният ред] ще бъдат двустранните връзки, които остават в много плачевно положение “, добавяйки, че въпросите към Украйна, разширението на НАТО и гаранциите за сигурност ще бъдат наранени.

Украинските управляващи настояват, че повече от 90 000 съветски бойци са били ситуирани по границата сред двете страни, в това число на Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 година

Оценките на американското разузнаване демонстрират, че натрупването в последна сметка може да доближи 175 000 бойци. Това е едно от най-големите придвижвания на съветски сили към Украйна от години, отвън постоянно плануваните и оповестени учения.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР