Американският посланик Херо Мустафа заяви, че САЩ ще предоставят 15

...
Американският посланик Херо Мустафа заяви, че САЩ ще предоставят 15
Коментари Харесай

Херо Мустафа: САЩ ще предоставят 15 милиарда кубични метра газ на Европа

Американският дипломат Херо Мустафа съобщи, че Съединени американски щати ще дават 15 милиарда кубични метра газ на Европа, с цел да оказват помощ за понижаване на зависимостта от съветския газ. Така от Белия дом ще окажат подпомагане на страните, които са наранени от войната в Украйна. Херо Мустафа беше във Варна във връзка проведената трудова борса за търсене на работни места за бежанци от Украйна.

Посланик Херо Мустафа съобщи, че войната в Украйна е нанесла финансови вреди на доста страни. Даде за образец Полша, която досега е приела близо 3 милиона бежанци.

" Знам, че Европа търси разнообразни способи да се компенсират тези вреди. Съединените щати оферират филантропична помощ в размер на над един милиард $. Има разнообразни благоприятни условия да бъде оказана помощ и търсим тези благоприятни условия дейно, със взаимни старания ", съобщи посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа.

Със взаимните старания на няколко институции и компании беше проведена и първата трудова борса във Варна в помощ на бежанците от Украйна. Сред търсещите работа е Юлия, която би трябвало да изхранва две дъщери.

Търсим работа, аз и другите девойки. Трябва да имаме пари, с цел да живеем и да оцеляваме, до момента в който свърши войната в Украйна. У дома последната година работих като админ, преди този момент съм работила като продавачка в магазин. Тук ми предложиха работа в ресторант, на следващия ден съм на изявление на мястото ", добави Юлия от град Николаев.

На борсата се оферират повече от 400 разнообразни работни места. Търсят се най-вече IT експерти, само че и хора за работа в туризма, образованието и други сфери. Повечето бежанци са майки с деца и тяхното предпочитание е да стартират работа с комфортни смени.

" Има доста забавни хора. Има лекари, има учители, които не могат да отидат в бизнеса. Както и в случай че се нуждаят от здравна помощ, тези лекари да стартират краткотрайно работа в някои лечебни заведения, с цел да оказват помощ ", разяснява Петър Иванов, уредник на трудовата борса във Варна.

" Имаме опцията да бъдем тук с повече от 50 отворени позиции все още. Това са софтуерни инженери, хардуерни инженери, разработчици в софтуерната и хардуерната промишленост ", добави Симона Иванова, представител на компания в автомобилната промишленост.

Трудови тържища за украински бежанци ще се провеждат и на други места в България. Според посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа, тези изложби са добра опция бягащите от войната да получат препоръки и съвещания по какъв начин могат да стартират работа в България.

" На трудовата борса има представителства на повече от 130 компании. Те оферират друга информация и разнообразни благоприятни условия за бежанците от Украйна ", добави Херо Мустафа.

До момента във Варна са регистрирани близо 22000 бежанци от Украйна.

" Майки с деца са множеството. Идеята е до 15 април да можем да записваме всички, които са на територията на област Варна ", сподели още Благомир Коцев, регионален шеф на Варна.

Много от хотелските бази, които приютиха бежанци, са запълнени с ранни туристически резервации. Затова страната търси продължително решение къде ще бъдат настанени украинците след започване на летния туристически сезон.

Репортери: Даниела Цекова и Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР