Американският писател Стивън Кинг навършва днес 70 години. Неговите романи

...
Американският писател Стивън Кинг навършва днес 70 години. Неговите романи
Коментари Харесай

Кралят на ужасите Стивън Кинг става на 70 – 15 любими откъса от творчеството му

Американският публицист Стивън Кинг навършва през днешния ден 70 години. Неговите романи на ужасите го трансформират в един от най-продаваните. Книгите му се заиграват със страховете на читателите и доближават дебрите на човешката душeвност по един обаятелен метод, който е характерен единствено на Кинг – Кралят на ужасите.

Произведенията му са издавани в общ тираж от над 100 милиона екземпляра и са преведени на множеството от международните езици. Има много екранизации по неговите романи, като последният „ То ” чупи върхове в киносалоните по света.

Стивън Кинг е роден в Портланд, щата Мейн,. През 1949 г, когато Кинг е на две, татко му напуща фамилията майка му отглежда сама него и по-големия му брат Дейвид, от време на време изпадайки в огромни финансови усложнения. Започват да се местят в разнообразни градове, като най-сетне се откриват в Дърам, Мейн, където се грижат за родителите на майка му до гибелта им.

Кинг написа своите първи истории на 7-годишна възраст. В учебно заведение той продава на своите съученици разказите, които написа. Не е любим на учителите обаче и откакто го разкриват, е заставен да върне облагите от своите продажби. Стивън печата разказите си на циклостилната машина на брат си Дейвид, който издава списанието „ Парцалът на Дейв “ (Dave`s Rag). „ Парцалът на Дейв “ се занимава с локални събития и Стивън постоянно способства за наличието му.

На 13 години той намира кашон със остарели книги на татко си, главно хорър и научна фантастика. Това е значимо прекарване за него и мощно повлиява младия публицист.

20 неща, които (вероятно) не знаете за Стивън Кинг

В литературния си изказ той следва философията на Марк Твен „ Използвай елементарен и категоричен жанр ”.

Ето някои фрагменти от емблематичните творби на Стивън Кинг.

 „ Може би въобще не съществуват положителни и неприятни другари. Може би просто има другари, хора, които се застъпват за теб, когато страдаш, и ти оказват помощ да не си толкоз уединен. Може би поради тях си коства да се бориш, да се надяваш, да живееш. И даже да умреш в случай че би трябвало. Няма положителни другари. Няма неприятни другари. Има единствено хора, с които желаеш да бъдеш, не можеш да не бъдеш; хора, които построяват дома си в сърцето ти. ”

„ По-добре не поглеждай обратно. По-добре си мисли, че всичко постоянно приключва щастливо. Може пък и да е правилно, кой споделя, че щастливият край е небивалица?... в случай че животът въобще може да ни научи на нещо, то е, че щастливият край се среща постоянно, необикновено постоянно, и за това би трябвало съществено да се усъмним в умствените качества на всеки, който твърди, че няма Бог. ”

- Из „ То ”

***

 „ Мечтите остаряват преди мечтателите. ”

- Из „ Капан за сънища ”

***

 „ Честта е онази невидима кост, която държи главата изправена. ”

- Из „ Тъмната кула ”

***

 „ Мозъкът е мускул, който може да помести света. ”

- Из „ Живата факла ”

***

 „ Хората не стават по-добри, те стават просто по-умни. Когато станеш по-умен, не спираш да късаш крилцата на мухите, просто си измисляш по-добра причина, с цел да го правиш. ”

- Из „ Кери ”
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР