Американският оператор T-Mobile претърпя най-големия пробив в сигурността си(снимка: CC0

...
Американският оператор T-Mobile претърпя най-големия пробив в сигурността си(снимка: CC0
Коментари Харесай

T-Mobile се чувства унижен от хакерски пробив


Американският оператор T-Mobile претърпя най-големия пробив в сигурността си
(снимка: CC0 Public Domain)

Вследствие на огромна хакерска атака против T-Mobile в Съединени американски щати изпълнителният шеф на телекома Майк Сийверт извини и даде детайлности за метода, по който компанията се оправя с казуса.

„ Последните две седмици бяха унизителни за всички нас в T-Mobile. Работихме неуморно, с цел да се оправим със злонамерената хакерска атака в нашите системи ”, сподели Сийверт в блога на компанията. Пробивът е овладян и следствието на компанията е „ всъщност приключено ”, добави той.

T-Mobile е хаквана и преди, само че това е най-големият пробив в сигурността на компанията до момента, отбелязва. Незаконният достъп визира информацията за към 13,1 милиона сегашни клиенти с абонамент, както и файлове с данни с информация за към 40,6 милиона „ някогашни или бъдещи клиенти на T-Mobile ”.
още по тематиката
Наред с това е компрометирана и информация за ПИН кодовете на към 900 000 дейни консуматори на предплатени услуги.

21-годишен американски жител, живеещ в Турция, е поел отговорност за нападението. Той е разговарял с голям брой медии, предоставяйки доказателства в поддръжка на изказванието си, че е направил офанзивата като възмездие за това, че е бил набелязан от правоохранителните органи на Съединени американски щати поради хипотетично присъединяване в злоумишлен.

Мъжът твърди, че е бил похитен и изтезаван от американските организации и е завел дело против Министерството на правораздаването, ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия.

Сийверт беше деликатен по отношение на количеството детайлности, които показа за, и сподели, че операторът „ интензивно координира дейностите си с правоприлагащите органи по наказателно следствие ”.

Според шефа, T-Mobile е уведомил „ съвсем всеки ” сегашен клиент в Съединени американски щати или собственик на карта, който е бил обиден. В момента се работи за известяван на някогашни и евентуални клиенти, чиято информация е станала налична в границите на пробива.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР