Американският министър на здравеопазването и хуманитарните въпроси Алекс Азар пристигна

...
Американският министър на здравеопазването и хуманитарните въпроси Алекс Азар пристигна
Коментари Харесай

Американският здравен министър пристигна в Тайван на посещение

Американският министър на опазването на здравето и филантропичните въпроси Алекс Азар дойде през днешния ден в Тайван на посещаване, което Китай жигосах, защото счита острова за своя територия, съобщи Ройтерс.

Азар е най-високопоставеният представител на Съединени американски щати на посещаване в Тайпе от десетилетия. Визитата му може да утежни в допълнение китайско-американските връзки, отбелязва организацията.

Вашингтон скъса формалните си връзки с Тайпе през 1979 година, с цел да резервира връзките си с Пекин. Правителството на президента Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския трансформира усилването на поддръжката си за демократичния остров в приоритет и усили продажбите на оръжие.
Пекин, който е в борба с Вашингтон по съвсем всички въпроси - от човешките права и търговията до битката с пандемията от ковид, заплаши да вземе ответни ограничения поради визитата на Азар, само че не посочи какви. Китай гледа на Тайван като на непокорна провинция, която би трябвало да върне под собствен надзор, в случай че се наложи - и със мощ.

Азар дойде на летище Суншан в центъра на Тайпе с американски държавен аероплан и беше посрещнат от Брент Кристенсен (де факто посланика на Съединени американски щати в Тайван) и от тайванския заместник-външен министър Тиен Чънкван.
Заради противоепидемичните ограничения нямаше ръкостискания и всички присъстващи носеха маски.

Целта на визитата на Азар е подсилване на икономическите връзки и съдействието в региона на опазването на здравето. То е и демонстрация на поддръжка за интернационалната роля на Тайван в битката с пандемията.

Утре Азар ще подпише меморандум за съгласие за здравно съдействие с тайванското държавно управление и ще посети тайванските Центрове за надзор на болесттите. Той ще се срещне и с президентката на Тайван Цай Ингвен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР