Американският милиардер Илон Мъск отхвърли информацията, че сателитната му мрежа

...
Американският милиардер Илон Мъск отхвърли информацията, че сателитната му мрежа
Коментари Харесай

Мъск отрича да е продавал Starlink в Русия. Възможно ли е все пак руската армия да го използва?

Американският милиардер Илон Мъск отхвърли информацията, че сателитната му мрежа Starlink се употребява от съветската войска на бойното поле в Украйна.

" Доколкото ни е известно, нито един Starlink не е продаден директно или индиректно на Русия ", написа Мъск в личната му обществена платформа Х.

На въпрос дали Starlink въобще ще разбере, в случай че техен терминал е задействан от съветски военни, Илон Мъск дава отговор, че спътниците му няма да осъществят връзка с модул на територията на Русия.

Той обаче нито отхвърля, нито удостоверява дали въпреки всичко е допустимо сходна технология да бъде добита от Кремъл през медиатори и да се употребява на бойното поле в Украйна посредством механически модификации.

Starlink е план на SpaceX за обезпечаване на сателитна интернет съгласуваност. Сателитите им обикалят в ниската земна орбита и споделят с наземни приемници " терминали ". Starlink имаше основна роля за високотехнологичното преимущество на украинската войска при осъществяване на отбранителни и нападателни интервенции от началото на съветската инвазия - само че, че е спирал техни офанзиви заради свои съображения, че може да се стигне до нуклеарен ответен удар на Русия.

Сега опасенията на Киев са, че руснаците са получили опция не просто да въздействат на решенията му с косвени закани, а и непосредствено да се възползват от неговата технология.

Украинското военно разузнаване заяви, че " съветските окупатори на фронта употребяват сателитните информационни системи Starlink ".

" Радиоприхващането на диалозите на агресорите демонстрира, че терминалите Starlink са конфигурирани, да вземем за пример, в частите на 83-та въздушно-щурмова бригада на съветските въоръжени сили ", се споделя още в изявлението им, публикувано в Telegram. 83-та десантно-щурмова бригада на Руската федерация работи в Донецка област в региона на село Клишчиевка и Андриевка (посока Бахмут).

Разкритието беше доказано и персонално от Андрей Юсов - представител на отбранителното разузнаване на Украйна. В изявление за украинския уеб страница РБК-Украйна Юсов разяснява, че потреблението на тези устройства освен е налице, само че и „ стартира да става редовно ".

Украинският публицист Андий Цапленко също разгласява информация от свои източници в армията, съгласно които руснаците са почнали да доставят огромни количества терминали Starlink през Дубай и да задействат сметки, които работят в окупираните територии.

В формалното изказване на Starlink настояват, че нямат данни за сходна приложимост.

" SpaceX в никакъв случай не е продавал или предложил Starlink в Русия, нито е изпращал съоръжение до местоположения в Русия. Ако съветските магазини настояват, че продават Starlink за приложимост в тази страна, те мамят своите клиенти.

Starlink не оперира и в Дубай. Starlink не може да се купи в Дубай, нито SpaceX прави доставки до такава степен. Starlink не е оторизирал каквито и да е медиатори, прекупвачи или дистрибутори за продажба на Starlink в Дубай.

" Ако SpaceX получи информация, че терминал Starlink се употребява от глобена или неупълномощена страна, ще проверяваме изказванието и ще предприемем дейности за деактивиране на терминала, в случай че това се потвърди ", обявиха от Starlink.

SpaceX does not do business of any kind with the Russian Government or its military.

Starlink is not active in Russia, meaning service will not work in that country. SpaceX has never sold or marketed Starlink in Russia, nor has it shipped equipment to locations in Russia. If…
— Starlink (@Starlink)
Нито Мъск, нито Starlink обаче оповестяват за стартирано следствие по данните на Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР